Ризик долази из окружења

Марина Чигоја
Ризик долази из окружења

Бањалука - Кретања у економији БиХ у јануару ове године била су позитивнија у односу на 2013, али је због трендова који указују на слаб привредни раст и смањење капацитета за извоз у окружењу потребно предузети мјере које ће побољшати стање у привреди.

Наводи се то у информацији о кретању макроекономских показатеља у БиХ у јануару, коју је израдила Дирекција за економско планирање БиХ и додаје да доступни подаци приказују неколико позитивних, али и негативних индикатора.

- Међу најпозитивнијим индикаторима је повећање покривености извоза увозом са 59,2 одсто у јануару 2013. на 64,7 одсто у истом мјесецу ове године. С друге стране, индустријска производња у РС је смањена, а трговина на мало на нивоу БиХ биљежи смањење од 1,2 одсто у јануару у односу на децембар. Пад промета у малопродаји уз смањење увоза могао би указивати на негативан утицај домаће потражње на економски раст - наводи се у информацији.

Додаје се да је дефлација, која је започета још у другом полугодишту 2013. године, настављена и у јануару са стопом изнад један одсто.

- Овакво кретање цијена почиње све више да забрињава, с обзиром да то би наставак овог тренда могао додатно да угрози економски раст - истиче су у информацији.

У ДЕП-у наводе да је, и поред незнатног повећања запослености, још присутно смањење броја радника у грађевинарству, производњи и снабдијевању струјом, гасом и паром, снабдијевању водом, рударству, те у категорији осталих услужних дјелатности.

У БиХ је у јануару 2014. године било незапослено 557.300 људи, а стране инвестиције су износиле 44,18 милиона КМ, што је за 55,1 одсто мање од улагања у истом мјесецу 2013. године. Бруто девизне резерве на крају првог мјесеца 2014. године износиле су седам милијарди марака и имале су стопу раста од 11 одсто у односу на исти период лани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана