Ризично узимање зајма у страној валути

Марина Чигоја
Ризично узимање зајма у страној валути

БAЊAЛУКA - Иако су кредити у страним валутама, које нису фиксно везане за марку, тражени у банкама у Републици Српској, првенствено због повољније каматне стопе, већина становника није свјесна ризика који ови кредити носе.

Са сваком промјеном курса стране валуте, рате кредита могу знатно да порасту.

Тренутно је то случај са зајмовима у швајцарским францима, чије су рате повећане због раста вриједности ове валуте за више од 20 одсто у посљедњих неколико мјесеци.

Према подацима Aгенције за банкарство Републике Српске двије банке у РС на крају септембра прошле године имале су кредите везане за швајцарски франак, у укупном износу од 333 милиона марака.

- У укупним кредитима, зајмови у швајцарским францима износе осам одсто, што није велики износ и не може да изазове негативне посљедице у банкарском сектору Српске - казала је директор Aгенције Славица Ињац.

Додаје да су ови кредити били јако тражени због ниских камата.

- Клијенти у случају раста курса и повећања рата могу да конвертују кредите у неку другу валуту или да врате кредит тиме што ће се додатно задужити. Међутим, чињеница је да је сада тешко наћи јефтино рјешење - рекла је Ињац и додала да је одлука о подизању кредита у страној валути била ствар избора клијената.

Директор Нове банке Милан Радовић каже да је стимулација већини становника за узимање кредита у швајцарским францима, каматна стопа од шест до седам одсто, док је за комерцијалне кредите износила од девет до десет одсто.

- Свако ко је размишљао о овим кредитима знао је да је швајцарски франк био чврста валута, међутим сада је он ојачао у односу на евро дошло је и до повећања мјесечног ануитета за враћање кредита - казао је Радовић.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да тамо гдје постоји евидентна инфлација и други облици несигурности, кредитори покушавају да нађу неку заштитну мјеру, као што је у овом случају, валутна клаузула.

- Код нас је то веома специфично. Банке доста раде на своју руку и не поштују домаћу валуту. Они се осигуравају, а што клијенти имају губитке, то их није брига. То је врло некоректно - казао је Јакшић.

Ризик

Милан Радовић истиче да су банке узеле кредитну линију у швајцарским францима и да би оне имале губитак ако би враћале кредит по новом курсу.

- Не видим могућност да се валутна клаузула промијени ако је кредитна линија повучена у швајцарским францима - казао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана