Ризични кредити од двије милијарде КМ

Марина Чигоја
Ризични кредити од двије милијарде КМ

БAЊAЛУКA - Неквалитетни кредити у Републици Српској у првој половини ове године износили су 683,2 милиона КМ, док су на нивоу БиХ достигли двије милијарде марака.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, неквалитетни кредити, односно они чија отплата касни дуже од 90 дана, у првих шест мјесеци у Српској имају стопу раста од 0,8 одсто у односу на крај 2010. године.

Иако је у првих шест мјесеци 2011. учешће неквалитетних кредита у укупним кредитима смањено са 17,14 на 16,53 одсто, забрињава податак да је у овом периоду дошло до раста неквалитетних кредита физичких лица, који су у првој половини ове године износили 183,1 милион КМ.

Према подацима Aгенције, укупни кредити одобрени физичким лицима у Српској у првих шест мјесеци ове године износили су 1,62 милијарде марака, а неквалитетни кредити у укупним кредитима ових лица повећани су са 10,40 на 11,29 одсто.

- Неквалитетни кредити правних лица у овом периоду износили су 500 милиона КМ, са падом учешћа у укупним кредитима правних лица са 21,62 на 19,90 одсто. Укупни кредити одобрени правним лицима у овом периоду износили су 2,5 милијарди марака - наводе у Aгенцији.

Економиста Зоран Павловић истиче да удио неквалитетних кредита у укупним кредитима у РС још увијек није драматичан.

- Већи проблем је повећање проблематичних кредита код становништва. Томе је, наравно, допринио и проблем са швајцарским франком. Такође, видимо да је проблем отплате кредита израженији код микрокредитних организација у односу на пословне банке, које су ригорозније и често се врло лако преоријентишу на жиранта са захтјевом за отплату - истакао је Павловић.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе РС Дујко Хасић истакао је да, према прелиминарним процјенама Коморе, ризични кредити у БиХ тренутно износе око двије милијарде марака.

- Политика банака у БиХ је била таква да су без неке посебне контроле одобравале кредите. С обзиром на износ проблематичних кредита, може доћи и до хипотекарне кризе - казао је Хасић.

Он је нагласио да су привредна активност, инвестиције и дознаке из иностранства опали, због чега се велики број привредника, али и грађана нашао у ситуацији да не може да испуњава своје кредитне обавезе.

- Уколико се ова ситуација продужи, а све су назнаке да хоће, онда и банке неће бити у ситуацији да профитирају. Требало би тражити одговарајуће модалитете за рјешење ових проблема, а ту мислим и на помоћ влада РС и ФБиХ - казао је Хасић.

Укупни кредити

Према подацима Aгенције за банкарство РС, укупни кредити у Српској у првој половини ове године износили су 4,134 милијарде марака, што представља раст од пет одсто у односу на крај прошле године, када су износили 3,953 милијарде марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана