Ризични кредити од 685,8 милиона КМ

Марина Чигоја
Ризични кредити од 685,8 милиона КМ

Бањалука - Тренд раста неквалитетних кредита у РС настављен је и у овој години, тако да су лоши кредити на крају првог квартала износили 685,8 милиона КМ и већи су за седам одсто или 43,9 милиона КМ у односу на крај прошле године.

Наводи се то у извјештају Агенције за банкарство РС о стању банкарског система РС у првом кварталу ове године и додаје да неквалитетни кредити чине 14,85 одсто укупних кредита, што је пораст за 0,73 одсто у односу на крај 2012. године.

Неквалитетни кредити правних лица износе 462,5 милиона КМ и имају стопу раста од 9,6 одсто у односу на крај прошле године, када су износили 422,1 милион КМ.

- На ниво неквалитетних кредита правних лица значајно утичу неквалитетни кредити пласирани за производњу у износу од 160 милиона КМ са стопом раста од 16 одсто и за трговину у износу од 137,4 милиона КМ са стопом пада од два одсто у односу на крај 2012. године. Ове двије гране чине 64 одсто укупно неквалитетних кредита правних лица - наводи се у извјештају.

Додаје се да неквалитетни кредити физичких лица износе 223,4 милиона КМ, са растом од два одсто. На крају прошле године износили су 219,7 милиона КМ.

- Највећи износ неквалитетних кредита физичких лица је код кредита за општу потрошњу који износе 146,5 милиона КМ и приближно је на нивоу стања са крајем претходне године, те чине 66 одсто укупно неквалитетних кредита физичких лица - наводи се у извјештају.

Иако су све банке у РС у првом кварталу пословале позитивно, дошло је до пада профита у односу на исти период лани.

- Банке у РС оствариле су у првом кварталу ове године добит од 12,2 милиона КМ, што је у односу на исти период лани мање за четири милиона марака или 24 одсто - наводи се у извјештају и додаје да је банкарски сектор РС ликвидан и способан да све обавезе извршава у року доспијећа, иако је једна мања банка суочена са проблемима одржавања текуће ликвидности.

Укупни приходи износили су 114,8 милиона КМ са стопом раста од три одсто у односу на исти период 2012. године, док су расходи били 101,1 милион КМ са стопом раста од осам одсто у односу на исти период прошле године.

Камате

У извјештају се наводи да су приходи од камата и слични приходи основни приходи банака и износе 84,4 милиона КМ.

- У структури прихода од камата и сличних прихода најзначајнији су приходи по каматама на кредите који износе 76,9 милиона КМ или 91 одсто и имају стопу раста од 1,5 одсто у односу на исти период прошле године - додаје се у извјештају.

Расходи по каматама износе 32,6 милиона КМ, са учешћем од 32 одсто у укупним расходима и стопом раста од пет одсто у односу на први квартал 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана