Ризични кредити од 1,5 милијарди КМ

Марина Чигоја
Ризични кредити од 1,5 милијарди КМ

Бањалука - Неквалитетни кредити у БиХ од 2007. године када су чинили око три одсто укупних зајмова повећавају се великом брзином и тренутно имају удио од 14,9 одсто у укупним кредитима.

Пласирани кредити на крају септембра 2013. године износили су 16,2 милијарди КМ, а на зајмове са којима банке имају проблеме у наплати односи се 1,5 милијарди КМ.

Банкари упозоравају да је аларм упаљен и да се убудуће мора посебно водити рачуна о неповољном тренду раста лоших кредита. Истичу да би требало донијети одговарајуће мјере како би тај проблем био ријешен, а раст лоших кредита стављен под контролу.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже да се учешће лоших кредита у укупној активи од настанка кризе константно повећава.

- Лоши кредити из године у годину расту. Иако ситуација још није критична мора се посветити пажња овом проблему. Банке већ неколико година предузимају низ мјера када су у питању процјена ризика и процедуре одобравања кредита, али проблем великог учешћа лоших кредита у активи није само проблем банака и регулатора - истакао је Мишић.

Он сматра да је кључно да буде пронађен начин за оздрављење привреде, која има много више проблема при враћању кредита од физичких лица.

- Учешће лоших кредита правних лица је много веће него код физичких. Суштинско питање је како направити тржиште за промет са лошом активом. Ми инсистирамо да се у што краћем року изнађу одговарајућа рјешења - нагласио је Мишић.

Према његовим ријечима ликвидност банкарског сектора БиХ још није угрожена, али упозорава да ликвидност није једини елемент на који дјелују лоши кредити.

- Они дјелују на профитабилност банака и обим кредитирања. Кредитни обим је веома скроман у посљедње двије или три године - казао је Мишић.

Предсједник Секције за банкарство Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого истакао је да су још 2009. и 2010. године упозоравали на пораст неквалитетне активе банака, а посебно лоших кредита.

- Пораст неквалитетних кредита носи за собом смањење профитабилности банака. Банкарски сектор у БиХ је један од најнепрофитабилнијих међу земљама југоисточне и источне Европе. Упркос томе ликвидност банака и штедња апсолутно нису угрожене - оцијенио је Ђого.

Он је истакао да су стране банке почеле да повлаче капитал, односно депозите које су имале код својих зависних банака.

- Из БиХ је од 2008. до 2012. повучено више од двије милијарде КМ - рекао је Ђого.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана