РиТЕ Угљевик: За прва два мјесеца пребачен план производње

Aгенције
РиТЕ Угљевик: За прва два мјесеца пребачен план производње

Угљевик - Рудник и термоелектрана /РиТЕ/ "Угљевик" остварили су у прва два мјесеца ове године, настављајући позитиван тренд производње, резултате који који премашују планиране, рекао је Срни извршни директор за техничка питања у овом електроенергетском гиганту Српске Драган Миљановић.

"Из овог производног објекта је у том периоду у електроенергетски систем Републике Српске испоручено 303.200.000 мегават-часова електричне енергије што је 104 одсто у односу на план", каже Миљановић.

Он напомиње да су рад термоелектране пратили добри резултати у Руднику, гдје је у прва два мјесеца произведено 264.540 тона угља или 109 одсто у односу на план и 1.774.987 метара кубна чврсте масе откривке или 161 одсто у односу на планирану производњу.

У РиТЕ по плану теку и припреме за редован годишњи ремонт Термоелектране, који је планиран од 1. априла до 10 маја.

"Завршен је избор и уговарање највећег дијела испоручилаца опреме и извођача радова. Ово је редован годишњи ремонт у коме се раде планирани послови са циљем подизања погонске спремности и снаге блока у наредних годину дана", каже Миљановић.

Он додаје да ће овогодишњи редовни ремонт послужити и за потпуни увид у стање постројења Термоелектране и за израду плана за капитални ремонт, који ће услиједити 2015. године.

Један од главних захвата у капиталном ремонту биће реконструкција електрофилтера, а у претходних мјесец дана извршена су мјерења режима рада која ће послужити као подлога за израду тендерског документа за реконструкцију електрофилтера.

Миљановић је нагласио да је рад Термоелектране у 2014. години био поуздан, што се најбоље види из остварених физичких показатеља производње.

"Упоредо са тим водимо рачуна и о набавци нове механизације и опреме, па треба истаћи да је за рудник уговорена набавка једног великог грејдера, а у току су припреме за расписивање тендера за набавку још три булдожера, два багера и четири дампера. Озбиљно се ради на припремама за извођење пројекта одсумпоравања димних гасова из угљевичке термоелектране", каже Миљановић.

Он подсјећа да је завршен међународни претквалификациони поступак за избор најбољих потенцијалних извођача радова на овом пројекту, те додаје да би до краја године, након расписивања међународног тендера по строгим процедурама које диктира јапански кредитор, требало да буде изабран извођач радова на одсумпоравању и са њим потписан уговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана