РиТЕ Угљевик за непостојеће радове плаћа 5,7 милиона

Жељка Кокот
РиТЕ Угљевик за непостојеће радове плаћа 5,7 милиона

Угљевик - Окружни привредни суд у Бијељини одбио је приговор Рудника и термоелектране (РиТЕ) "Угљевик" и омогућио да предузеће "Терекс-инжењеринг" из Бијељине по други пут наплати потраживање тешко 2,95 милиона КМ.

Овај случај вуче коријене из 2003. године када је РиТЕ "Угљевик" расписао тендер за извођење помоћних радова на површинском копу "Богутово Село". РиТЕ "Угљевик" је намјеравао да склопи уговор са фирмама "Терекс-инжењеринг" и "Шицо и компани" из Бијељине и "Континентал" из Угљевика за ископавање угља и откривке до краја године. Влада РС је, међутим, задужила РиТЕ "Угљевик" да те послове врши сопственом механизацијом. Иако са поменуте три фирме никада није склопљен уговор, нити су обављале било какав посао за РиТЕ "Угљевик", оне су поднијеле тужбе захтијевајући надокнаду изгубљене добити због нереализованог посла.

На основу одлуке Основног суда у Бијељини почетком 2014. године "Терекс-инжењеринг" је наплатио цјелокупно потраживање од РиТЕ "Угљевик" у износу од 2,80 милиона КМ. Врховни суд РС је, међутим, ставио ван снаге одлуку бијељинског суда па је "Терекс-инжењеринг" половином исте године изгубио основ за располагање поменутим средствима.

РиТЕ "Угљевик" је код Основног суда у Бијељини покренуо противизвршни поступак, али није успио да поврати новац. Из РиТЕ "Угљевик" је саопштено да се у међувремену десила промјена организације и надлежности судова тако да је за спровођење извршног поступка на основу пресуда новијег датума постао надлежан Окружни привредни суд.

- То је "Терекс-инжењеринг" искористио и покренуо извршни поступак пред Окружним привредним судом на бази пресуде Вишег привредног суда од 11. марта 2016. године којом им је на основу наводне изгубљене добити досуђен укупан износ од 2,95 милиона КМ. Благовремено смо уложили приговор и низом других аката упознали Окружни привредни суд да је крајем 2014. године на основу тада важећих пресуда од РиТЕ "Угљевик" наплаћено 2,80 милиона и да нема основа да се изврши наплата 2,95 милиона КМ. Окружни привредни суд и поред свега одбија све наше наводе и дозвољава поновно пребацивање средстава на рачун "Терекс-инжењеринга" савјетујући нас да можемо да тужимо "Терекс-инжењеринг" за стицање без основа. Дупла исплата "Терекс-инжењерингу" омогућила је том предузећу да од РиТЕ "Угљевик" наплати 5,75 милиона КМ - истичу у РиТЕ "Угљевик" и додају да је несхватљиво да судови досуђују накнаду штете као да су радови изведени.

Поигравање са судбином гиганта

У РиТЕ "Угљевик" истичу да се у овом случају неко поиграва са судбином и имовином акционара највећег произвођача електричне енергије у Српској.

- Ово предузеће запошљава велики број радника и обезбјеђује егзистенцију за око 4.000 људи и огромне приливе у републички и буџет локалне управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана