РиТЕ Угљевик ће радити још 25 година

Срна
РиТЕ Угљевик ће радити још 25 година

Угљевик - Руководство Рудника и Термоелектране (РиТЕ) "Угљевик" потписало је јуче уговор са компанијама из Чешке за изградњу и реконструкцију електрофилтерског постројења вриједан 19 милиона КМ.

Замјеник директора "Електропривреде РС" Бранислава Милекић рекла је да су заједно са РиТЕ "Угљевик" уложили огроман новац у ревитализацију и модернизацију постројења у складу са европским еколошким стандардима.

- Овим пословима рад РиТЕ "Угљевик" је постао неспоран у наредних 20 до 25 година - истакла је Милекићева.

Директор РиТЕ "Угљевик" Ђорђе Поповић истакао је да ће бити снижена емисија чврстих честица и сведена на ниво прописан европским еколошким директивама.

- Поред еколошког аспекта, који је несумњив, веома је важно да је РиТЕ "Угљевик" ушао у фазу отклањања свих пријетњи за евентуални престанак рада - рекао је Поповић наводећи да електрофилтерско постројење није мијењано од изградње термоелектране.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је да је дефинитивно отклоњена могућност да ће РиТЕ "Угљевик" за само неколико година бити заустављен и избачен из производње. Он је најавио да ће у овај посао наредне године ући и РиТЕ "Гацко".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана