РиТЕ и Сардаров основали заједничко предузеће

Глас Српске
РиТЕ и Сардаров основали заједничко предузеће

УГЉЕВИК - У Угљевику су јуче потписана два уговора са фирмом "Комсар енерџи лимитид", чији је власник Рус Рашид Сардаров, о оснивању заједничког предузећа и о реализацији пројекта изградње Термоенергетског блока "Угљевик три" чија је укупна вриједност 400 милиона евра.

- Правимо заједничко предузеће и на тај начин реализујемо инвестицију у којој ће РиТе "Угљевик" имати десет одсто учешћа, а фирма "Комсар енерџи лимитид" 90 одсто - рекао је премијер РС Aлександар Џомбић и додао да ће РиТе "Угљевик" овом предузећу допринијети парцелом на којој ће бити грађен блок и постојећом инфраструктуром.

Он је изјавио да Српска у енергетском сектору има огроман простор за улагање и да ће пројекти, попут инвестиције започете на Термоелектрани у Угљевику, допринијети отварању и развоју привреде РС и враћању на стопе привредног раста као прије утицаја кризе, пренијеле су агенције.

Џомбић је додао да је на јучерашњој тематској сједници Владе у Угљевику, којој су присуствовали и предсједник Српске Милорад Додик, начелник Бијељине Мићо Мићић, начелник Угљевика Василије Перић и руководство Термоелектране, разматрана инвестиција која треба да буде реализована у идућих 30 мјесеци са стратешким партнером Сардаревим.

- Влада РС дала је пуну подршку овом пројекту - рекао је Џомбић и нагласио да је сједница Владе у Угљевику једна од најважнијих, јер је ова капитална инвестиција важна не само за развој локалне заједнице Угљевик, већ и за Српску.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да нема никакве сумње да ће овај пројекат бити реализован, јер је послије годину преговора ова идеја финализована потписивањем уговора који су стартна основа за реализацију пројекта "Угљевик 3".
- Било нам је важно да добијемо инвеститора какав је Сердаров и да задржимо његову пажњу на овом пројекту. Дефинисали смо ово као пројекат "Угљевик 3" у који постојећа Термоелектрана Угљевик уноси само оно што већ има и неће уносити никакав новац, а свих 400 милиона евра треба да обезбиједи инвеститор - рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да се почиње са веома важним пројектом који би требало да буде завршен у року, те да су бенефити Српске у овоме евидентни.

Џомбић се јуче састао и са руководством општине Угљевик, а договорено је да Влада Српске да сагласност на кредитно задужење за рјешавање инфраструктурних питања, завршетак спортске дворане и рјешавање текућих проблема у буџету, као и могућност изградње пута Брчко - Угљевик - Зворник заједничким средствима.

Џомбић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић посјетили су јуче и бијељинску Прехрамбену индустрију "Сава Семберија", гдје су разговарали са руководством овог предузећа.

Кредит за "Орао"

Џомбић је најавио да ће 14. јула, на великом кредитном одбору Инвестиционо-развојне банке РС Ваздухопловном заводу "Орао" из Бијељине бити одобрен кредит од 3,7 милиона КМ за реализацију пословних планова.
- Ријеч је о једној фабрици галванизације коју ће ВЗ "Орао" учинити још конкурентнијом на тржишту - рекао је Џомбић приликом јучерашње посјете овој фирми.
Директор "Орла" Милан Прица изјавио је да овај завод без нових улагања неће бити у стању да прати корак и тренд на Западу, јер се ваздухопловна индустрија брзо развија.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана