Ристриктивни буџет очуваће фискалну и социјалну стабилност Српске

Марина Чигоја
Ристриктивни буџет очуваће фискалну и социјалну стабилност Српске

БAЊAЛУКA - Рестриктивни буџет Републике Српске за 2011. годину, који је планиран у износу од 1,6 милијарди марака, а чије ће резове највише осјетити пољопривредници, борци, избјеглице и социјалне категорије, има за циљ очување социјалне и фискалне стабилности Српске.

Приједлогом буџета РС за идућу годину, који би по хитном поступку требало да буде разматран на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске у уторак, 21. децембра, за субвенције у 2011. години планирано је 115,7 милиона, што је за 31,5 милиона марака или 21,4 одсто мање у односу на 2010. годину.

Предвиђено је смањење подстицаја за пољопривреду са 80 на 60 милиона марака, укидање субвенција предузећима из области текстила, коже и обуће од 50 марака по раднику. Смањене су и субвенције предузећу “Жељезнице РС” за седам милиона и у 2011. години износиће 25 милиона марака. Приједлогом буџета нису предвиђена ни средства за субвенцију електричне енергије социјално угроженим лицима, као ни 12 милиона марака, колико је ове године било предвиђено за борачки додатак.

С друге стране, повећани су подстицаји за извоз са 15 на 20 милиона марака.

Буџет Министарства за избјеглице и расељена лица умањен је за готово 12 милиона марака. Повратници у ФБиХ умјесто овогодишњих 1,4 милиона у идућој години добиће 500.000 марака. Повратници у Српску умјесто пет добиће два милиона марака.

Максималне уштеде

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић рекао је да је буџет за сљедећу годину планиран у износу од 1,6 милијарди марака, као и ове године, те да је са расходоване стране веома рестриктиван и да су у том погледу извршене максималне могуће уштеде.

Он је истакао да ће задржавање социјалне и фискалне стабилности Српске у идућој години бити приоритетни циљеви будуће владе, за коју је оцијенио да ће бити најизазовнија од када је почео утицај свјетске економске кризе.
- Кроз ресорне политике првенствено намјеравамо да дамо подршку привредним субјектима, а са друге стране, да уђемо у социјалне реформе које нас чекају и за које више нема простора за одлагање - рекао је Џомбић.

Говорећи о социјалним реформама, Џомбић је најавио да ће прва реформа бити реформа пензијско-инвалидског осигурања, упозоравајући да досадашњи систем више није одржив.
- Ићи ћемо са законским рјешењем и издвојити пензионере из радног односа, а нека друга привилегована права покушати да кроз друга законска рјешења ставимо на посебну буџетску позицију и тиме направимо равноправност међу овим категоријама - рекао је Џомбић.

Приходи и расходи

У укупном буџетском оквиру за 2011. годину планирани су приходи од 1,38 милијарди марака, примици од дугорочних зајмова од 177,4 милиона и примици од рефундације отплаћених зајмова од крајњих корисника у износу од 40 милиона марака.

Порески приходи планирани су у износу од 1,24 милијарди и већи су за 67,8 милиона марака, у односу на процијењени износ у 2010. години. Пројектовани приход по основу пореза на добит у 2011. години износи 117 милиона, што је приближно на истом нивоу као процијењени износ за 2010. годину. Планирани приходи по основу пореза на доходак у 2011. години износе 119 милиона марака, што представља раст од 5,3 одсто у односу на ову годину. Ова пројекција је усклађена са извршеним измјенама Закона о порезу на доходак, очекиваним кретањем нето плата и запослености у 2011. години, као и повећањем најниже плате у свим привредним дјелатностима на износ од 370 марака.

Нова буџетска година доноси значајно умањење оквира буџетских средстава на позицијама текућих расхода, с обзиром на то да је отплата унутрашњег дуга планирана из редовних буџетских средстава, а не са рачуна приватизације и сукцесије као у 2010. години, док је буџетски оквир задржан на нивоу 2010. године.

Средства планирана за расходе за лична примања у 2011. години износе 627,6 милиона и већа су за 3,1 милиона марака, односно 0,5 одсто у односу на 2010. годину.

Запосленима у органима управе Републике Српске наставиће се смањење плата за 15 одсто из ове године, а високопозиционираним службеницима за још десет одсто.

Средства планирана за расходе по основу коришћења робе и услуга у 2011. години износе 99,4 милиона и мања су за 14,9 милиона марака, односно 13 одсто у односу на овогодишњи буџет.

- Најзначајније смањење ове групе расхода остварено је у оквиру институција високог образовања и то у износу од 7,8 милиона марака, с обзиром на то да је Законом о високом образовању прописано да приходи по основу школарине, који су до сада били приход буџета РС и из којих су се суфинансирали трошкови високошколских установа, припадају институцијама високог образовања - наводи се у образложењу буџета.

Средства планирана за грантове у 2011. години износе 27,3 милион и мања су за 7,6 милиона марака, док је за планиране дознаке на име социјалне заштите у 2011. години планирано 225 милиона, што је за 22,2 милиона марака мање у односу на 2010. годину.

Рјешења свима у интересу

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да Влада није могла да направи буџет већи од овога.

- Економска политика ове године треба да одрази реалне могућности наше економије. Сви ми желимо да се ова Влада потпуно посвети економији, али морамо да имамо у виду наше реално стање - казао је Јакшић.

Додаје да је умјесто једнократних помоћи, као што је био случај са текстилцима, потребно донијети нове системске мјере, што је Влада и урадила.

- Умјесто појединачних олакшица покушавају да се направе системска рјешења која су свима у интересу - казао је Јакшић.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ поновио је да пензионери нису задовољни повећањем доприноса за пензијско-инвалидско осигурање од један одсто.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара Републике Српске Владимир Усорац каже да су пољопривредници спремни на затезање каиша, али да није у реду да они буду једини у томе.

Правосуђе

Министар правде Републике Српске Џерард Селман рекао је у петак у Добоју, упознавајући представнике Синдиката правосуђа РС са Економском политиком РС за 2011. годину, да неће бити могућности да се плате у правосуђу у идућој години повећају.

Кабинет предсједника

Буџет Кабинета предсједника Републике Српске у 2011. години повећан је са пет на десет милиона марака. Свих пет милиона више биће усмјерени на подршку хуманитарним и другим акцијама и на изградњу објеката за дјецу и омладину.

СУБВЕНЦИЈЕ

2010

2011

УКУПНО

147.180.000

115.700.000

пољопривреда

80.000.000

60.000.000

подстицај извоза           

15.000.000

20.000.000

“Жељезнице РС”

32.000.000

25.000.0000

Лег: Најзначајније промјене у субвенцијама (у КМ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана