Рибарство пропада

Маријана Миљић
Рибарство пропада

Бањалука - Иако Српска има идеалне услове за производњу рибе они нису довољно искоришћени, а произвођачи истичу да им проблеме, осим слабих подстицаја, ствара јака конкуренција у земљама у окружењу.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде и рибарства при Привредној комори РС Славко Стевановић рекао је да у Српској постоје добри услови за узгој и производњу рибе, прије свега пастрмке.

Он је нагласио да је, када је у питању извоз рибе, Српска раније имала позитиван извозни салдо.

- У посљедње вријеме смањује се извоз, како због конкуренције тако и због либерализације тржишта, те због већих подстицаја који се издвајају за производњу рибе у земљама у окружењу - рекао је Стевановић.

Додао је да произвођачи рибе у Хрватској угрожавају домаће произвођаче, јер они добијају велике подстицаје за производњу рибе у односу на оне у Српској.

- Рибарство у Српској потцијењено је у односу на друге привредне гране, када су у питању подстицаји - нагласио је Стевановић.

Директор "Бутрекс рибарства" из Требиња Вељко Буђен рекао је да Српска не искориштава потенцијале за производњу рибе.

- За производњу и узгој рибе треба уложити много новца. Без помоћи надлежних институција тешко је покренути процес производње - рекао је Буђан и додао да ће у овој години извести 750 тона пастрмке.

Директор "Тропик рибарства" Бањалука Данијела Рисовић рекла је да Српска има идеалне услове за производњу рибе, али да они нису искоришћени.

- Проблем се јавља и због малих подстицаја, а највећи износ подстицаја који се може добити у односу на произведену рибу је 100.000 марака, док произвођачи у Хрватској за сваки килограм произведене рибе добијају од једне до 1,5 КМ - рекла је Рисовићева и додала да више од 60 одсто производа извозе.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, за првих 11 мјесеци ове године у БиХ је увезено 3.969 тона свјеже и смрзнуте рибе, чија вриједност премашује 13,5 милиона КМ, док је у истом периоду из БиХ извезено 2.074 тоне ових производа, који су коштали 11,1 милион КМ.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је да се риба у БиХ највише увозила из Хрватске, Италије, Словеније, Шпаније, те Грчке.

- Када је у питању извоз, ови производи из БиХ највише су се пласирали на тржиште земаља у региону - истакао је Ковачевић.

Министарство

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС рекли су да су максимални подстицаји за производњу рибе у овој години повећани са 60.000 на 100.000 марака, те да премија износи до 15 одсто од просјечне тржишне цијене рибе.

- Захтјеви за подстицаје се подносе до 31. децембра - рекли су у Министарству.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана