Рибарима осам пута мање премије

Далиборка Секулић
Рибарима осам пута мање премије

БAЊA ЛУКA - Смањивање премија за узгој рибе у Републици Српској ове године са 0,40 марака на пет фенинга довело је домаће узгајиваче у незавидан положај у односу на земље у окружењу.

Власник рибњака "Саничани" из Приједора Лазо Марчетић каже да смањење премија није пратило смањење накнада за водоснабдијевање, које су у 2009. години повећане за више од 300 одсто.

- Премије су смањене са 0,40 марака на пет фенинга, колико се максимално може добити за килограм произведене рибе, а оптерећење за водоснабдијевање износи од 17 до 18 фенинга по килограму рибе, што је апсурд. У ФБиХ накнада за килограм произведене и продате рибе је 40 фенинга - нагласио је Марчетић и додао да у Хрватској подстицаји износе више од једне марке плус накнаде за штеточине, које се рибарима у РС не дају.

У Групацији рибара при Привредној комори РС кажу да би се на нивоу Министарства требали створити услови за организовану производње рибе, те дугорочну стратегију развоја.

- Код нас је рибарство извозно оријентисана грана привреде, а нису предвиђени подстицаји за извоз. Овогодишњим Правилником за расподјелу подстицаја пољопривредници не могу да добију накнаде за извоз рибе уколико већ примају подстицаје по основу пољопривредне производње - рекли су у овој групацији.

Директор "Тропик рибарства" који је једини овлашћени извозник рибе из РС у ЕУ, Драгана Радошевић, каже да се рибарство у РС сусреће са неликвидном производњом, првенствено због високих накнада за воду.

- У односу на Европу и свијет у РС имамо незапамћено високе накнаде за воду. На годишњем нивоу имамо максимално 60.000 марака подстицаја, а годишње произведемо 1.200 тона рибе, што је занемарљиво на килограм рибе - рекла је Радошевићева.

Риба се из РС, наглашава Радошевићева, највише извози у Србију и Хрватску, те Црну Гору гдје се извози искључиво жива риба.

Узгајивачи сматрају да су подстицаји за производњу рибе оно што би РС могло довести у равноправан положај са било којом конкуренцијом.

Производња

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да се у РС годишње произведе око 3.500 тона рибе, од чега се 60 одсто извози. Српска има 32 овлашћена узгајивача, а ове године за подстицај узгоја рибе предвиђено је 213.000 марака. Један произвођач, наводе, за једну годину може да добије максимално 60.000 марака подстицаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана