Рибари из БиХ и даље плаћају спорост ЕУ

Маријана Миљић
Рибари из БиХ и даље плаћају спорост ЕУ

Бањалука - Извозници рибе из БиХ у ЕУ и даље плаћају царине за извоз на инострано тржиште јер Европска комисија, ни четири мјесеца од ступања на снагу измијењеног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ са ЕУ, није ускладила прописе и одобрила обећане квоте.

Иако је БиХ кроз адаптацију ССП-а уговорила већи бесцарински извоз рибе од 1. фебруара, повећање тарифне квоте административно није спроведено у документима Европске комисије. Грешку су извозници рибе осјетили већ 16. фебруара када су им наплаћиване царине у пуном износу.

Европска комисија је 15. марта ове године саопштила да ће ускладити све прописе и одобрити додатне квоте у року од два мјесеца, односно до 15. маја, али да то није урађено и након два и по мјесеца од тог саопштења потврђују рибари који и даље плаћају царине.

- Квоте нису одобрене и ми и даље плаћамо царине. Према информацијама које смо добили из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, још нису усклађени прописи иако су обећали да ће то бити урађено. Надам се да ће овај проблем бити ријешен што прије јер су надлежни из Европске комисије имали и више времена него што им је потребно да донесу све прописе и одобре бесцарински извоз 500 тона рибе - казао је директор предузећа "Тропик рибарство - рибњак Јањ" Зоран Тепић.

Разочарани су и у рибарству "Слап" из Рогатице, гдје наводе да и даље плаћају царине и да немају никаквих информација о томе када ће бити одобрен бесцарински извоз рибе.

- Царине и даље плаћамо и то је то. Прво су нам обећали да ће бесцарински извоз бити одобрен наводно од 1. маја, али то се, нажалост, није десило. Не знамо хоће ли и када уопште бити. Сва обећања ЕУ о овом питању падају у воду - рекао је директор "Слапа" Мехмед Табаковић.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ у петак нисмо добили одговоре на питања да ли и када Европска комисија планира да уведе бесцаринске квоте за извоз рибе из БиХ.

На сајту Европске комисије објављено је да процедуре за усвајање амандмана везаног за управљање тарифним квотама за рибу и рибље производе из БиХ још траје.

- Овим амандманом биле би повећане квоте увоза рибе са 60 на 500 тона. Европска комисија је упутила захтјев свом Царинском комитету за давање приједлога о царинским мјерама према БиХ почетком маја и његови приједлози би ускоро требало да буду уврштени у поменути амандман - наведено је на сајту Европске комисије.

Рефундација

Европска комисија у марту је обећала и да ће, када буде успостављен, систем тарифних квота имати ретроактивно дејство од 1. фебруара ове године.

- Свим извозницима из БиХ у ЕУ којима није одобрен преференцијални режим наплаћене царине биће у потпуности рефундиране - обећали су раније из Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана