Резултати STADA Групе у првој половини 2023. указују на рекордан годишњи профит

ПР
Резултати STADA Групе у првој половини 2023. указују на рекордан годишњи профит

STADA Група наставила је да биљежи двоцифрену продају и раст профита и током прве половине 2023.

Најбољи полугодишњи резултати икада остварени су одличним перформансама у три STADINA стратешка пословна сегмента: здравствени производи широке потрошње, генерички производи и специјалитети. Сви региони допринијели су развоју продаје и профита.

Продаја Групе је порасла за 16 одсто на 2,1 милијарду евра, док је зарада (EBITDA) побољшана за 30 одсто на 509 милиона евра у првих шест мјесеци 2023, а компанија је скоро удвостручила профит у посљедњих пет година.

- Сврха, вриједности и стратегија STADA групе су основа за наш континуирани двоцифрени раст продаје и зараде. На добром смо путу да ове године премашимо продају од преко четири милијарде евра и једну милијарду евра EBITDA-е -  рекао је генерални директор STADA групе Peter Goldschmidt и додао: „Наша јединствена култура и ангажовање запослених подстичу наше резултате. Са добрим резултатима у првој половини године и снажним пајплајном настављамо успјешан пут раста. Штавише, наш рејтинг у одрживом пословању потврђује да смо међу првих 15 одсто фармацеутских компанија према независним процјенама”.

Допринос расту STADA групе у првих шест мјесеци 2023. године остварио је и Хемофарм, који је један од кључних производних центара, са погонима у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

-Хемофарм група је наставила је да остварује одличне резултате на тржишту западног Балкана. Као регионални фармацеутски лидер наставили смо раст у сегменту генеричких,  CHC и OTC производа, а пораст продаје од 12.8 одсто у односу на исти период прошле године, потврђује нашу јасну стратегију да будемо партнер од повјерења нашим корисницима - истакао је Роналд Зелигер, генерални директор Хемофарм групе и додао да је посебно поносан што је Хемофарм остварио раст у свим сегментима: „На тржиште смо пласирали бројне нове лијекове и OTC/CHC производе, као што је Femmabiotic. Хемофарм је поуздан партнер љекарима и пацијентима и ослушкује њихове навике и потребе. Наставићемо да пружамо најактуелније фармацеутске производе по приступачним цијенама.”

Новој фабрици у Вијетнаму надлежне ЕУ институције потврдиле су да је у складу са строгим европским стандардима добре произвођачке праксе (GMP), што ће омогућити извоз у Европу и континуирану поузданост снабдијевања.

STADA наставља да унапређује свој допринос одрживој испоруци лијекова. Независна агенција Sustainalytics издала је побољшање у смањењу STADINOG рејтинга ризика са 26.7 у првој половини 2022. на 21.6 у првих шест мјесеци ове године. Предстојеће објављивање другог Глобалног извјештаја о одрживом пословању STADA групе детаљно ће изложити наше бројне ESG иницијативе широм свијета.

STADA ће у септембру представити резултате Здравственог извјештаја за 2023 – деветог по реду истраживања, са више од  32.000 учесника из 16 земаља. Истраживање ће пружити вриједне увиде у физичко и ментално здравље, те добро стање популације. STADA је уско усклађена са Циљем 3 одрживог развоја Уједињених нација о добром здрављу и благостању, истовремено испуњавајући нашу сврху да бринемо о здрављу људи као поуздан партнер.

Када су у питању здравствени производи широке потрошње, неколико лансирања и проширења капацитета, заједно са успјешном интеграцијом недавних аквизиција, довели су до коригованог повећања од 19 одсто на 870,6 милиона евра у првој половини 2023. Надмашивши перформансе тржишта у неколико категорија производа, здравствени производи широке потрошње представљали су највећи од три стратешка пословна сегмента, чинећи 42 одсто промета STADA групе. Статус доброг партнера за сарадњу у области здравствених производа широке потрошње STADA је додатно потврдила половином јула ове године најавом аквизиције још једне групе брендова од Санофија.

У области генеричких производа, бројна нова лансирања допринијела су побољшању кориговане продаје STADA групе за 8 одсто на 756,2 милиона евра у првој половини 2023. Генерички производи чинили су 37 одсто продаје групе.

Поузданост снабдијевања тржишта остварена је кроз снажне инвестиције у залихе, интерну изградњу капацитета и двоструки извор активних супстанци. Тиме је STADA надмашила тржиште и остварила најбољи малопродајни резултат у неколико земаља. Пораст удјела на тржишту остварен је у бројним земљама, укључујући Аустрију, Бугарску, Хрватску, Данску, Француску, Литванију, Румунију, Србију, Словенију и Швајцарску.

Неколико лансирања у терапеутским категоријама, као што су кардио-васкуларна област и дијабетес, допринијели су горе поменутом расту тржишта. 

Продаја специјалитета напредује за 24 одсто на коригованој основи на 432.1 милион евра у првој половини ове године и чинила је 21 одсто од продаје групе.

STADA има богат пајплајн у области генеричких производа и специјалитета/биосимилара, као и у области здравствених производа широке потрошње који ће снажно допринијети развоју нето продаје до 2030, и константном протоку нових производа, који осигуравају будући раст.

-Сјајна будућност STADA групе је још једном потврђена снажним резултатима у првој половини године са двоцифреним растом у продаји и профиту. Сврха и вриједности STADA групе су основа за врхунске резултате наших запослених, што нас води до агилне имплементације стратегије са горе поменутим растом тржишта у области здравствених производа широке потрошње, специјалитетима и генеричким производима - закључио је Goldschmidt.

О STADA Arzneimittel AG

Сједиште компаније STADA Arzneimittel AG је у Бад Вилбелу, Њемачка. Компанија се фокусира на стратегији три стуба које чине здравствени производи широке потрошње, генерички производи и специјалитети. STADA Arzneimittel AG продаје своје производе широм свијета у приближно 120 земаља. На дан 31. децембар 2022. STADA запошљава 13,183 људи широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана