Резултати РС нису препознати због БиХ

Марина Чигоја
Резултати РС нису препознати због БиХ

БAЊA ЛУКA - Добри резултати које постиже Република Српска нису видљиви и препознати у оцјењивањима и ранг листама разних међународних институција, јер се у њима рангира БиХ као јединствен економски простор.

Истакла је то јуче министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Јасна Бркић на радном ручку у Бањој Луци који је организовала Aмеричка трговинска комора у БиХ.

- Јасно је да смо ми јединствен економски простор, али низ активности које су реализоване у РС нису на прави начин дошле до изражаја - истакла је Бркићева.

Представљајући макроекономске показатеље Српске, она је навела да је бруто друштвени производ (БДП) у 2008. растао 15,5 одсто номинално и 6,2 одсто реално, док је 2009., у години свјетске економске кризе, номинално порастао за 0,1 одсто у односу на 2008. годину и износио је 8,48 милијарди марака.

Она је навела да је укупан дуг РС на крају 2009. године износио 3,2 милијарде марака или 38,8 одсто БДП-а, од чега је спољни дуг 21,9 одсто, а унутрашњи 16,9 одсто БДП-а.

Додала је да је индустријска производња у прошлој години, када су многи биљежили негативне стопе, у РС расла за 19 одсто, те да се тренд раста наставља и у овој години.

Према њеним ријечима, обим спољнотрговинске размјене у РС у прошлој години износио је 5,24 милијарди марака.

- Стопа незапослености у прошлој години била је 21,4 одсто, а запослености 37,2 одсто. Лани је незапослено било близу 140.000 људи - казала је Бркићева. 

Нагласила је да се у циљу побољшања услова пословног амбијента, мијењала и законска регулатива.

- То су, прије свих, ступање на снагу Закона о привредим друштвима, Закон о јавно-приватном партнерству, као и оснивање привредних судова који требају да почну са радом почетком идућег мјесеца, а ускоро би се у Народној скупштини РС требао наћи и Приједлог закона о уређењу простора и грађењу - казала је Бркићева.

Гиљотина прописа

Јасна Бркић је истакла да је у Републици Српској реализован и пројекат "Гиљотина прописа", чија је економска анализа показала да су укидањем или скраћивањем рокова, смањењем броја потребних докумената или накнада за 140 формалности, остварене уштеде у директним трошковима од 3,2 милиона марака за пословну заједницу на годишњем нивоу и 19,7 милиона марака индиректних трошкова на годишњем нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана