Резултате у индустрији напумпала инфлација

Анита Јанковић Речевић
Резултате у индустрији напумпала инфлација

БАЊАЛУКА - Предузећа у области индустрије продала су лани производе вриједне 7,55 милијарди марака, што је за 1,1 милијарду КМ више него годину раније, а упућени тврде да је овакав резултат у највећој мјери посљедица инфлације, а не искључиво стварног раста обима производње и озбиљнијег пласмана на страна тржишта.

Према подацима Завода за статистику РС, највећа вриједност продаје остварена је у сектору прерађивачке индустрије чак 5,3 милијарде марака, док је на другом мјесту подручје производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација гдје је остварена продаја од 1,8 милијарди КМ.

Вриједност продаје индустријских производа у 2022. години у иностранству износила је 3,6 милијарди КМ, што је 48,3 одсто укупне вриједности.

- Продаја властитих индустријских производа достигла је 7,2 милијарде КМ, док је продаја индустријских производа који су резултат услужне производње износила 287 милиона марака - показују подаци Завода.

Посматрајући резултате остварене у 2021. години домаћа предузећа продала су робу вриједну 6,4 милијарде КМ, од чега је 46,3 одсто пласирано купцима у иностранству.

Највећа вриједност продаје и годину раније остварена је у секторима прерађивачке индустрије те производње и снабдијевања струјом. 

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић за “Глас” сматра да су бољи пословни резултати и и повећан извоз у најзначајнијој мјери посљедица инфлаторних притисака.

- За тај резултат је мањим дијелом заслужан већи обим производње и размјена робе са иностранством. Са анализама и прогнозама морамо бити веома опрезни јер прецизне статистике нема, морамо пратити стање тржишта кључних спољнотрговинских партнера са којима остварујемо највећу размјену. Трендови у Њемачкој и другим западним земљама нису најпозитивнији, њихове привреде полако успоравају, а то ће се сигурно рефлектовати на стање наше економије због чега изражавам благу забринутост за наредни период - рекао је Савић.

Он је додао да је инфлација појела и раст плата домаћих радника.

- Иако се прича о повећању плата, реалног раста радничких примања у Српској нема, инфлаторни притисци су све то негирали - наводи Савић. 

Да је инфлација напумпала пословне резултате тврди и директор мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје.

- У 2022. години ако посматрамо само финансије остварили смо раст од 34 одсто у односу на 2021. годину, међутим реалан раст, односно обим производње већи је за девет одсто. До таквог биланса довеле су више цијене наших производа на тржишту, с тим да смо извоз повећали за два одсто тако да смо у коначници задовољни оствареним резултатима - рекао је Вукоје и додао да у овој години очекују раст између седам и десет одсто те да су у јулу откупили рекордне количине млијека од коопераната.

Радна снага

Стево Савић каже да је недостатак радне снаге све озбиљнији изазов за домаћу привреду, наводећи да се на ову појаву не реагује адекватно.

- Власти су дозволиле повећање квота за радне дозволе, али то ни изблиза није у складу са реалним потребама привреде. Потребна су нам бржа рјешења, да ли значајнија либерализација тржишта или ефикаснија преквалификација постојеће радне снаге - навео је Савић и додао да је неопходно либерализовати и трошкове привреде за порезе и доприносе како би се створиле претпоставке за повећање зарада и заустављање тренда одлива радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана