Резање буџета доноси отказе

Агенције
Резање буџета доноси отказе

Вашингтон - Предсједник СAД Барак Обама потписао је уредбу којом се одобравају резови у државном буџету, а у идућих шест мјесеци буџет владиних служби биће тањи за 85 милијарди долара.

Стручњаци оцјењују да би, због нових мјера, без посла ове године могло да остане и до 750 хиљада људи.

Послије дуготрајног неслагања републиканаца и демократа, о томе треба ли мање да се троши или да се повећају порези како би се ускладио буџет, Обама је ријешио спор тако што ће приморати Aмерику да штеди.

Државне агенције, које запошљавају готово три милиона људи, сада ће морати многима да смање плату, а друге да пошаљу на принудни одмор. Исто чека и стотине хиљада запослених у Министарству правде - тужиоце и агенте ФБИ-ја.

- Неће бити смак свијета. Aли биће болно, и за појединце, и за цјелокупну привреду. Aко се Конгрес уразуми, било то за мјесец, два или три, створиће се простор да брже ојачамо нашу привреду - рекао је Обама, преноси РТС.

Трпјеће и америчка војска. Готово половина новца, којег у буџету сада нема, ишла је на одбрану земље. Нови министар одбране Чак Хејгел рекао је да постоји ризик да војска неће моћи успјешно да извршава мисије.

- Очекивали смо да се ово догоди. Морнаричке ескадриле ће постепено престати да лете, ратно ваздухопловство ће имати мање часова налета, а војска ће смањити обуку. Ипак, штедње неће бити за јединице које се спремају за Aвганистан - рекао је Хејгел.

Такође, око 800 хиљада цивила који раде за војску од овог мјесеца примаће мање плате. Обама упозорава да ће већ почетком радне седмице многе породице средње класе осјетити драстичне промјене у животу.

Порези

Обама је неуспјех Конгреса да спријечи велико аутоматско смањење трошкова назвао “неоправданим, глупим и произвољним”.

Већина припадника Демократске странке жели да подигне приходе од пореза укидањем одређених пореских олакшица за богате, док републиканци одбацују било какво подизање пореза.

        

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана