Рестриктивне мјере неприхватљиве

Марина Чигоја
Рестриктивне мјере неприхватљиве

БAЊAЛУКA - Представници Савеза синдиката Републике Српске оцијенили су да је Економска политика РС за 2011. годину веома рестриктивна и социјално неосјетљива, а највише замјерки имају на мала издвајања за програм социјалног збрињавања радника и на повећање пореза на плате.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је јуче послије јавне расправе о документу Економске политике за 2011. у Бањалуци да је за Синдикат неприхватљиво повећавање пореза и доприноса на плате.

- Умјесто повећања пореског оптерећења, мора се радити на враћању новца из "сиве економије" у легалне токове и због тога је потребно измијенити законска рјешења у раду Пореске управе и инспектората - рекла је Мишићева и додала да према показатељима у сивој економији остаје око 400 милиона марака.

Она је истакла да је Економском политиком за програм социјалног збрињавања радника предвиђено 10,2 милиона, али да је за те намјене потребно најмање 27 милиона марака.

- То је изричит захтјев Синдиката и од њега нећемо одустати. За повезивање радног стажа потребно је оптимално 50 милиона марака. Подржали смо и захтјеве синдиката корисника буџета да нема умањења плата - казала је Мишићева и нагласила да ће Синдикат пажљиво пратити да ли ће њихови захтјеви бити прихваћени и у складу са тим ће и поступати.

Додала је да неће прихватити измјене Закона о раду у 2011. години, јер би то било "равно самоубиству радничких права".

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић истакао је да је највећи број примједби Синдиката потпуно оправдан и да је готово сигурно да ће се наћи у Економској политици.

- Aнализираћемо све захтјеве и видјети у којој мјери можемо да им удовољимо. Настојаћемо да унутрашњим реалокацијама повећамо износ за социјално збрињавање радника - казао је Џомбић.

Он је поновио да државни службеници и даље имају 15 одсто смањења на палте, као и прошле године, плус десет одсто за визокопозициониране службенике. Џомбић је рекао да још увијек постоји могућност да дође до усаглашавања по питању повећања стопа доприноса и прогресивних стопа код личног дохотка.

Пензионери

Aлександар Џомбић, послије јавне расправе о Економској политици за 2011. годину са представницима Удружења пензионера РС, рекао је да је један од циљева економске политике очување социјалне стабилности Српске, првенствено стабилности Фонда ПИО и Фонда здравственог осигурања.

- У Економској политици предложено је повећање стопе доприноса за пензијско-инвалидско осигурање са садашњих 17 на 18 одсто на бруто износ, али то не подржава Удружење пензионера - казао је Џомбић.

Предсједник овог удружења Раде Ракуљ рекао је да пензионери траже стопу доприноса на пензијско-инвалидско осигурање од 21 одсто. Додао је да би се требало "радити дуже", јер расте број лица која иду пензију, док с друге стране, број радника не прати раст броја пензионера. Јавна расправа о Економској политици одржана је јуче и са представницима Борачке организације РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана