Републиканци блокирали Обамин закон

Глас Српске
Републиканци блокирали Обамин закон

ВAШИНГТОН - Чланови Републиканске странке у америчком Сенату блокирали су усвајање нацрта закона о запошљавању који је доставио предсједник Барак Обама.

Уз 46 републиканских сенатора, против пакета вриједног 447 милијарди долара гласала су и двојица демократа, пренијеле су агенције.

За усвајање нацрта закона и његово просљеђивање Сенату потребни су гласови 60 од укупно 100 посланика.

Реагујући на резултате гласања, Обама је рекао да то “ни у ком случају не значи крај борбе”.

Републиканци су против ове мјере јер сматрају да је то само понављање Обаминог пакета за стимуланс економије из 2009. године.

Демократе оптужују републиканце да не желе да одобре мјере за смањење незапослености а републиканци узвраћају да демократе покушавају да повећају порезе, што би само допринијело незапослености у СAД, чија стопа износи 9,1 одсто.

Обама је истакао да независни економски стручњаци претпостављају да би закон о запошљавању могао да створи до 1,9 милиона радних мјеста.

План

Обамин план предвиђао је комбинацију смањење пореза на плате и 175 милијарди долара вриједну потрошњу за инфраструктуру, као и помоћ за незапослене и локалне власти како би се избјегло отпуштање наставника, ватрогасаца и полицајаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана