Република Српска испуњава обавезе ММФ-а

Глас Српске
Република Српска испуњава обавезе ММФ-а

БAЊA ЛУКA - Прва транша трогодишњег стенд-бај аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом очекује се почетком јула, и то након састанка директора Борда.

Тада ће бити и званично донесено одобрење о аранжману од милијарду и 200 милиона евра. БиХ би требала да искорити то вријеме и да испуни услове које им је ММФ задао, јавило је Радио "Слободна Европа". 

Како се ближи вријеме за коначно закључивање стенд-бај аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом, власти у БиХ би требале убрзано да раде на испуњавању обавеза према ММФ-у, који је поставио четири услова: требало би да се утврди глобални макроекономски оквир на нивоу Фискалног вијећа, да се усвоји закон о акцизама на нивоу БиХ, што је већ учињено, да се усвоји интервентни закон као lekx specialis који је изнад свих осталих закона за вријеме трајања аранжмана с ММФ-ом, и  да се изврши ребалансе буџета на свим нивоима власти. 

Власти Републике Српске кажу да ће на вријеме испунити обавезе. На локалном и републичком нивоу морају да направе уштеде од 146 милиона КМ.

- Већ смо увели мјере штедње. Ребаланси буџета унутар РС, прије свега централног буџета, се припремају у различитим варијантама да бисмо дошли до одговарајуће уштеде с обзором да смо већ један дио активности, с оним смањењем плата за износ преко 2.000 КМ, већ предузели и са ограничавањем одређених материјалних трошкова у овом првом и другом кварталу 2009. године. Мислимо да нећемо имати проблема са испуњавањем услова за стенд-бај аранжман. У принципу, на томе се ради и што се РС тиче, ми ћемо те услове и да испунимо - каже помоћник министра финансија РС Радмила Михић. 

Највећи посао има Федерација, која мора да уштеди 414 милиона КМ.

- Улог је велики. Због тога власти у БиХ, а посебно у Федерацији, морају убрзано да раде. Јер ако то не учине, БиХ очекује финансијска пропаст. Уколико се званично и одобри кредит од 1,2 милијарде евра, отварају се врата и Свјетске банке, - рекао је федерални министар финансија Вјекослав Беванда. 

Томаш

Економски аналитичар Рајко Томаш истиче да ће БиХ на вријеме испунити услове ММФ-а због тога што им је потребан новац.

- Потписивањем стенд-бај аранжмана са ММФ-ом, БиХ ће постати финансијски стабилна, ипак ће њен вањски дуг бити већи за чак 57 посто. Власти ће извршити ребалансе буџета и обезбиједиће стабилне приходе у наредне три године. Међутим, заборавља се једна доста важна чињеница. Ријеч је о повећању степена задужености. Имали смо 4,2 милијарде крајем 2008. године и сад ћемо то још увећати за 2,4 милијарде - рекао је Томаш.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана