Република Српска има резервни план

Ведрана Кулага
Република Српска има резервни план

БAЊA ЛУКA - Министар финансија РС Aлександар Џомбић рекао је у петак да се још увијек чека да ФБиХ испуни услове за другу траншу из стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) и нагласио да Српска већ има резервни план ако до тога не дође.

Џомбић је нагласио да ће у том случају РС привремено користити приватизационе приходе и на тај начин надокнадити изостанак прихода у 2010. години.

ФБиХ није усвојила, подсјетио је Џомбић, измјене три закона о борачким правима који су услов за кредите Свјетске банке и ММФ-а и додао да га је федерални министар финансија Вјекослав Беванда увјеравао да ће бити испуњени ти услови, јер Федерација нема алтернативу.

- Када ФБиХ испуни услове и достави доказе, онда иде и пројекат Свјетске банке и друга транша ММФ-а. Aко се то не догоди, пропашће пројекат Свјетске банке, гдје РС треба да добије 60 милиона марака, а ММФ нас оставља на чекању док не испунимо услове - рекао је Џомбић.

Премијер ФБиХ Мустафа Мујезиновић упозорио је у четвртак да ће доћи до привредног колапса тог ентитета ако не буде усвојен сет закона који се односи на борачку популацију.

Директор Економског института Бања Лука Душко Јакшић казао је "Гласу Српске" да ће, ако ФБиХ не испуни услове које су пред њу поставили ММФ и Свјетска банка, посљедице осјетити и РС, што ће се негативно одразити на њен кредибилитет.

- Сматрам да ће предности које Српска има на неки начин пружати шансу да се смање посљедице ако ФБиХ не испуни шта се од ње тражи - рекао је Јакшић.

Извршни директор Удружења економиста РС "СЊОТ" Саша Грабовац казао је да је, с обзиром на развој ситуације, под знаком питања да ли ћемо имати приступ другој транши коју треба да добијемо од ММФ-а.

- Иако ће ситуација у РС у случају изостанка тих средстава бити тешка, постоје средстава издвојена на приватизационом рачуну, која ће бити од велике помоћи. Ипак, ако та средства буду утрошена у ове сврхе, а не у развој, то неће бити добро - рекао је Грабовац.

Састанак

Представници Савеза ратних војних инвалида БиХ, Организације породица шехида и палих бораца БиХ, Савеза демобилисаних бораца ФБиХ и Савеза добитника највиших ратних признања ФБиХ састали су се у петак са представницима Владе ФБиХ, гдје је требало да постигну договор о спорним питањима.
       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана