Република Српска енергетски независна

Раде Јелић
Република Српска енергетски независна

УГЉЕВИК - Република Српска је потпуно енергетски независна у односу на окружење и Европу и може да постане озбиљан извозник електричне енергије те оствари велике приходе у овом сектору.

Ово је један од закључака округлог стола о теми "Нови правци развоја енергетике у Српској", који је одржан у Угљевику.

Током излагања на овом изузетно посјећеном стручном скупу, који је окупио 27 еминентних стручњака из Републике Српске и Србије, истакнуто је да РС има велики рударски потенцијал јер њене билансне резерве износе око седам милиона тона угља. Том приликом наглашено је да су најпознатија лежишта мрког угља "Угљевик" и "Миљевина", док се лигнит експлоатише у рудницима "Станари" и "Гацко".

- Цијела стручна и научна јавност зна да је угаљ у овом вијеку један од основних извора енергије. Изузимајући хидроенергију, угаљ је далеко најјефтинија минерална сировина за производњу електричне енергије и неколико пута је јефтинија од гаса а вишеструко од нуклеарне енергије -  истакао је професор београдског Геолошког факултета Владимир Павловић.

Стратешко опредјељење развоја енергетике овдје, рекао је Павловић, треба да иде у том правцу да је угаљ сигурна сировина и иде из домаћих извора, онда је то потпуна енергетска независност једног друштва.

- Развој човечанства не дозвољава промашаје. Раст производње неметаличних и металичних минералних сировина и енергетских сировина је неминован и наше питање је како ћемо у некој светској стратегији то најбоље искористити - рекао је Павловић.

Други дио округлог стола био је посвећен питању екологије гдје је, такође, наглашено да је веома важно питање очувања животне околине.

Екологија

Управа Рудника и термоелектране "Угљевик" добила је обавјештење од јапанске Владе да је спремна да кредитира изградњу система за одсумпоравање димних гасова, чија је вриједност 90 милиона евра и почеће сљедеће године. 

- Морамо да размишљамо и о екологији јер наш угаљ има 3,5 до пет процената сумпор-диоксида у димним гасовима. Одсумпоравање ће бити искоришћено за производњу гипса као нуспроизвода из овог процеса - истакао је директор Рудника и термоелектране "Угљевик" Aнто Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана