Републички завод за статистику: Просјечна нето плата у марту 814 КМ

Агенције
Републички завод за статистику: Просјечна нето плата у марту 814 КМ

Бањалука - Просјечна мјесечна нето плата запослених у Републици Српској исплаћена у марту 2012. године износила је 814 КМ, а просјечна мјесечна бруто плата износила је 1.342 КМ, саопштио је данас замјеник директора Републичког завода за статистику Радосав Савановић, преносе агенције.

Савановић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је просјечна нето плата исплаћена у марту у односу на фебруар ове године мања номинално за 0,9 одсто, а реално за 1,5 одсто.

- У односу на просјечну нето плату у 2011. години, просјечна нето плата у марту 2012. године већа је номинално за 0,6 одсто, а реално је мања за 2,4 одсто - нагласио је Савановић.

Он је рекао да је највиша просјечна нето плата у марту 2012. године, посматрано по подручјима дјелатности, исплаћена у подручју финансијског посредовања и износила је 1.272 КМ, а најнижа у подручју угоститељства 536 КМ.

Према његовим ријечима, у марту 2012.године у односу на фебруар 2012.године, највећи номинални раст нето плате забиљежен је у подручјима финансијског посредовања за 2,6 одсто, образовања за 2,3 одсто, трговине на велико и мало за 0,1 одсто, док је номинално нижа плата у подручјима вађење руда и камена за 6,4 одсто, угоститељства за 4,2 одсто и производње и снабдијевања електричном енергијом за 3,8 одсто.

Индустријска производња мања за 5,1 одсто

Савановић је рекао да је индустријска производња остварена у Српској за прва три мјесеца 2012. године у односу на исти период прошле године мања за 5,1 одсто.

Он је навео да је у истом периоду у подручју вађење руда и камена забиљежена негативна стопа промјене од 1,6 одсто, у подручју производње и снабдијевања електричном енегријом негативна стопа промјене од 2,1 одсто и у подручју прерађивачке индустрије негативна стопа промјене од 9,1 одсто.

Савановић је додао да је укупан број запослених у индустрији Републике Српске у прва три мјесеца ове године у поређењу са истим периодом прошле године мањи за 2,7 одсто, при чему је у подручју производње и снабдијевања електричном енергијом забиљежен пад броја запослених од 0,7 одсто, у подручју вађења руда и камена пад од 0,9 одсто и у подручју прерађивачке индустрије пад од 3,2 одсто.

Он је рекао да је мјесечна инфлација у марту 2012. године у Републици Српској износила 0,6 одсто, док је годишња инфлација посматрана у периоду март 2012. године - март 2011.године у Српској износила 2,2 одсто.

Савановић је рекао да су цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Српској мјерене индексом потрошачких цијена у марту 2012. године у односу на фебруар ове године више у просјеку за 0,6 одсто.

Према његовим ријечима, у одјељку храна и безалкохолна пића, гдје група храна биљежи раст цијена од 0,6 одсто, највећи утицај је имало повећање цијена поврћа за 1,7 одсто и воћа за 1,3 одсто усљед сезонског утицаја цијена воћа и поврћа.

Савановић је закључио да је највеће повећање цијена забиљежено у одјељку превоз 2,8 одсто и то у подгрупи цестовни превоз 6,1 одсто и у подгрупи горива и мазива 3,7 одсто.

За три мјесеца покривеност увоза извозом 53 одсто

Република Српска је за три мјесеца извезла робе у вриједности од 534 милиона КМ, док је увоз износио 1,007 милиона КМ, па је покривеност узвоза извозом износила 53 одсто, саопштио је данас замјеник директора Републичког завода за статистику Радосав Савановић.

Спољнотрговински робни дефицит износио је 474 милиона КМ.

- У прва три мјесеца ове године остварен је извоз у вриједности од 534 милиона КМ, што је за 7,9 одсто мање у односу на исти период претходне године, док је увоз у истом периоду износио 1,007 милијарди КМ, што је за 3,6 одсто више у односу на исти период претходне године - истакао је Савановић.

Савановић је навео да се у погледу географске дистрибуције робне размјене Републике Српске с иностранством у прва три мјесеца ове године највише извозило у Италију и то у вриједности од 93 милиона КМ, односно 17,5 одсто, те у Србију у вриједности од 87 милиона КМ, односно 16,4 одсто од укупно оствареног извоза.

Он је рекао да се у истом периоду највише увозило из Русије и то у вриједности од 235 милиона КМ, односно 23,3 одсто, и из Србије у вриједности од 156 милиона КМ, односно 15,5 одсто од укупно оствареног увоза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана