Републичка управа за игре на срећу: Приход за двије године повећан за 75 одсто

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Вршилац дужности директора Републичке управе за игре на срећу Александар Дошић изјавио је да је приход Управе за двије године повећан за 75 одсто и навео да се у овој години наставља интензивно спровођење Закона о играма на срећу, који је у протеклих годину и по дана, колико је на снази, несумњиво донио позитивне ефекте у убирању буџетских прихода и смањењу сиве економије у Републици Српској.

Дошић је у интервјуу за Срну рекао да је један од приоритета у овој години и интензивно спровођење инспекцијског надзора ради откривања прекршаја из области игара на срећу, те да је прошле године износ прекршајних налога, закључно са октобром, и уз два мјесеца забране рада приређивачима био 749.000 КМ, док је у 2018. години износио 115.500 КМ.

"У том контексту на интернет страници Републичке управе за игре на срећу и Министарства финансија Републике Српске већ смо почели са објављивањем података о извршеним седмичним контролама, са посебним акцентом на оне приређиваче који не поштују прописе", навео је Дошић.

Он је најавио да се, када је ријеч о области игара на срећу, током ове године очекује и увођење онлајн контроле, као окоснице новог система праћења приређивања игара на срећу, чиме би додатно требало да се стане у крај илегалном приређивању игара на срећу у Републици Српској.

Дошић је напоменуо да је приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу у прошлој години износио 48.882.863 КМ.

"Укупан приход за 2020. годину од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу је за 13 одсто већи у односу на 2019. годину и 75 одсто већи у односу на 2018, када је снази био стари Закон о играма на срећу", каже Дошић.

Он је подсјетио да је током прошле године приређивачима игара на срећу у Републици Српској био забрањен рад два мјесеца због епидемије вируса корона, што је свакако утицало и на убирање прихода.

"Међутим, и поред те чињенице, Републичка управа за игре на срећу је у новембру 2020. године забиљежила рекордан приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу и он је износио 5,4 милиона КМ", истакао је Дошић.

Он је навео да је раст прихода који је забиљежен и током 2019. и током 2020. године несумњиво посљедица примјене новог Закона о играма на срећу и интензивног рада на терену инспектора Републичке управе за игре на срећу.

"Осим што смо забиљежили значајне резултате у убирању прихода, током 2019. и 2020. године био је примјетан и обим инспекцијског надзора кроз издавање прекршајних налога које је у просјеку и три пута веће у односу на ранији период", каже Дошић.

Он је рекао да је прошле године износ прекршајних налога, закључно са октобром и уз два мјесеца забране рада приређивачима био 749.000 КМ, док је у 2018. години износио 115.500 КМ.

Дошић је додао да је одобрење за приређивање игара на срећу у Републици Српској у прошлој години имало 37 приређивача игара на срећу и да се тај број није мијењао у односу на 2019.

Он је навео да ће такозвана онлајн контрола, која би требала да буде уведена током ове године, омогућити потпуни увид у све аспекте приређивања игара на срећу у Српској.

"Све што раде приређивачи биће видљиво контролним органима, чиме ће се додатно стати украј илегалном приређивању и спријечити било какве малверзације са приходима приређивача", каже Дошић.

Он је нагласио да Република Српска у погледу увођења рачунарског система за надзор над приређивањем игара на срећу у потпуности прати праксу развијених земаља које већ одавно имају развијен такав систем.

"Без оваквог система, сузбијање илегалног приређивања игара на срећу је отежано јер сваки надзор на терену изискује временску припрему инспектора Управе кроз преглед одобрења и рјешења првобитно у Управи, а након тога одлазак на терен", истакао је Дошић. 

Он је рекао да ће на овај начин инспектори Републичке управе за игре на срећу у сваком тренутку на терену имати увид у легалност рада приређивача у сваком дијелу Српске једноставним увидом у онлајн рачунарски систем за надзор.

Дошић је појаснио да је овакав систем стандард у развијеним земљама које су се сусретале са истим проблемима и да ће омогућити и тренутни приказ и пословање свих уређаја који се користе за приређивање игара на срећу на територији Српске, као и потпуну контролу приређивања игара путем интернета.

Он је истакао да је током ове године планирана додатна информатичка едукација инспектора у складу са развојем области игара на срећу.

Дошић је рекао да је чињеница да је та област једна од најбрже растућих у свијету, као и да је нови Закон о играма на срећу поставио нове задатке пред Управу које, несумњиво, намјеравају да испуне.

Вршилац дужности директора Републичке управе за игре на срећу Александар Дошић изјавио је да би регионална организованост Управе довела до сталног присуства инспектора на цјелокупној територији Српске, чиме би елиминисали "сиву зону" у овој области.

"Републичка управа за игре на срећу је ушла у процес реорганизације са циљем формирања савремене, брзе и ефикасне организације свих њених организационих јединица. Све своје капацитете, и људске и материјалне, доводимо у стање које може пратити савремени напредак и трендове у области приређивања игара на срећу и на исте брзо одговорити", поручио је Дошић у интервјуу Срни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана