Репрограмирано 45 милиона КМ кредита

Тања Шикањић
Репрограмирано 45 милиона КМ кредита

БAЊAЛУКA - Од укупно 44,9 милиона КМ репрограмираних кредитних обавеза у Српској у прва три мјесеца ове године, 43,2 милиона односе се на репрограм обавеза предузећа, подаци су Aгенције за банкарство РС о стању банкарског система Српске у првом кварталу ове године.

- У прва три мјесеца ове године репрограмирани су кредити правних лица у износу од 43,2 милиона КМ за 49 партија кредита и кредити грађанима у износу од 1,7 милиона КМ за 81 партију кредита - наводи се у извјештају.

У 2010. години репрограмирано је 195,9 милиона марака за 174 партије кредита правних лица и 3,8 милиона КМ за 387 партија кредита становништва.

- Одлука Aгенције о привременим мјерама за репрограм кредитних обавеза физичких и правних лица у банкама донесена је с циљем ублажавања негативних ефеката свјетске економске кризе. Одлуком су олакшани услови отплате једног дијела кредита физичких и правних лица, а да се при томе не угрожава стабилност банака и банкарског сектора у цјелини - истиче се у извјештају Aгенције за банкарство РС.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић је истакао да је репрограм кредитних обавеза у кризним временима неопходан предузећима која су се нашла у веома тешкој позицији, те да су многе фирме принуђене да користе ову могућност.

- Овакви подаци довољно говоре у колико лошем стању се налази привреда, која је скроз неликвидна, а унутрашња дуговања предузећа су дошла до нивоа неподношљивости, тако да су предузећа пред колапсом - истакао је Милић.

Он је додао да, уколико се и оваквим мјерама, односно репрограмима, не помогне домаћим предузећима да наплате потраживања и пласирају своје производе, доћи ће до затварања предузећа, усљед чега ће многи радници остати без посла.

Захтјеви

Банке у Републици Српској су у прошлој години примиле 1.100 захтјева за репрограм кредитних обавеза, од којих је одобрен 561 захтјев у укупном износу од 199,7 милиона КМ.

Грејс период траје 12 мјесеци, а у банкама наводе да корисник у том периоду не плаћа рату кредита, него му се само обрачунава камата, која се сабира и по истеку грејс периода додаје главном дугу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана