Репрограмирано 200 милиона КМ кредита

Тања Шикањић
Репрограмирано 200 милиона КМ кредита

БAЊAЛУКA - Банке у Српској примиле су прошле године 1.100 захтјева за репрограм кредита, од којих је одобрен 561 захтјев у укупном износу од 199,7 милиона КМ, рекли су у Aгенцији за банкарство РС.

У Aгенцији истичу да правна лица у значајној мјери користе могућност репрограма кредитних обавеза, а да се у будућем периоду може очекивати још већи обим репрограма кредита физичким лицима.

У банкама у Српској истичу да су клијенти заинтересовани за одгађање отплате, нарочито корисници стамбених кредита.

Портпарол Комерцијалне банке Бањалука Свјетлана Тркуља је истакла да грејс период траје дванаест мјесеци, те да корисник у том периоду не плаћа рату кредита, него му се само обрачунава камата која се сабира и по истеку грејс период додаје главном дугу.

- Рата послије истека грејс периода зависи од износа кредита, рока отплате и каматне стопе, у зависности од тога да ли је у питању клијент банке или не - истакла је Тркуља.

Она је додала да се на овај начин кориснику олакшава отплата кредита.

У Хипо Aлпе Aдрија банци су навели да је за значајан број клијената те банке омогућен репрограм, те да је заинтересованост физичких лица за грејс период на главницу изражен углавном код већих кредитних задужења.

Портпарол Хипо банке Ненад Бадњар је додао да је одгађање отплате кредита предвиђено за клијенте који су остали без посла, клијенте са смањеним изворима мјесечних прихода, те оне клијенте којима је сопствени бизнис био извор прихода, а који имају пад пословних активности.

- Репрограм је предвиђен и за клијенте који су презадужени по другим основама. На овај начин смо омогућили нашим клијентима да смање мјесечни износ плаћања по кредитима, да доспјеле обавезе могу измирити на одгођено плаћање и прилагодити висину плаћања својим могућностима - истакао је Бадњар.

Циљ репрограма

- Одлуку о привременом репрограму кредитних обавеза, која је на снази и у 2011. години, Aгенција је донијела крајем 2009. године са циљем ублажавања негативних ефеката глобалне економске кризе, а водећи рачуна о очувању стабилности банкарског сектора - рекла је портпарол Aгенције за банкарство РС Јасна Вијтиук.

Репрограм у бројкама у 2010. години:

561 кредит обухваћен репрограмом

199,7 милиона КМ укупан износ кредита

174 кредита правних лица

387 кредита физичких лица

*Извор: Aгенција за банкарство РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана