Репрограм кредита и у идућој години

Марина Чигоја
Репрограм кредита и у идућој години

БAЊAЛУКA - Управни одбор Aгенције за банкарство Републике Српске продужио је до краја 2012. године Одлуку о привременим мјерама за репрограм кредитних обавеза физичких и правних лица у банкама.

Директор Aгенције Славица Ињац истакла је да је ова одлука продужена с циљем ублажавања негативних ефеката свјетске економске кризе.

- Одлука о репрограму у претходном периоду дала је добре резултате и користила је грађанима и привреди. С обзиром на то да нисмо сигурни како ће се ствари одвијати у идућој години, одлучили смо се да продужимо ову одлуку како би се колико-толико олакшала отплата кредита онима којима је то потребно - истакла је Ињац.

Од укупно примљених 377 захтјева за репрограм у првих девет мјесеци 2011. године, банке у РС одобриле су 352 захтјева у вриједности од 147,5 милиона КМ.

- Од укупног броја одобрених захтјева, 64 се односе на правна лица којима је одобрен репрограм 142,9 милиона КМ, док је на основу одобрених захтјева физичким лицима репрограмирано 4,6 милиона КМ за укупно 288 кредита - наводе у Aгенцији за банкарство.

Према одлуци Aгенције за банкарство, банка може на захтјев физичког или правног лица репрограмирати све његове кредитне обавезе, под условом да клијент није каснио у измиривању обавеза дуже од 90 дана.

У одлуци Aгенције за банкарство РС наводи се да прекорачење по текућем рачуну не може бити предмет репрограма.

- У поступку реструктурисања кредитних обавеза, банка може продужити крајњи рок за отплату кредита најмање за 12 мјесеци, чиме се смањују и рате кредита - наводи се у овој одлуци.
Предсједник Скупштине Подручне привредне коморе Бијељина Ђорђе Славињак каже да је Aгенција за банкарство морала овако да реагује како би дала подршку привреди која је јако погођена кризом.

- Сигурно је да има много предузећа којима је репрограм неопходан јер је привреда Српске практично на кољенима. Због тога је ова одлука за похвалу. Ова година за нас је била јако тешка, јер су намети на привреду повећани и питање је како ћемо изгурати идућу годину - истакао је Славињак.

Услови

Физичком лицу репрограм може бити одобрен уколико је приложио одговарајућу документацију којом доказује да је изгубио посао без личне кривице или да му је значајно смањена плата или друга примања најмање за 20 одсто. Репрограм може добити и ако му плата касни најмање три мјесеца. Да би правна лица добила репрограм морају доказати да је предузеће солвентно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана