Рентакар агенције снизиле цијене али је клијената све мање

Јана Кезић
Рентакар агенције снизиле цијене али је клијената све мање

БАЊАЛУКА - Иако су поједине рентакар агенције снизиле цијене у односу на лањске, интересовање за изнајмљивање аутомобила у Српској ове сезоне знатно је опало, а додатни проблем овим предузећима прави и нелојална конкуренција.

Радници у агенцијама за изнајмљивање возила кажу да њихове услуге највише траже странци, али и наши људи који из дијаспоре долазе у родни крај па им треба возило. Међутим, кажу да је овог љета нешто другачија ситуација, јер је гориво донекле појефтинило па доста људи из европских земаља долази својим аутомобилом.

У рентакар агенцији “EXPRES” из Бањалуке за “Глас Српске” кажу да је лани за изнајмљивање возила у просјеку требало око 70 марака за дан, а сада је то око 50 или 60 марака максимално.

- Један од разлога је тај што су пале цијене горива па људи из Њемачке и Аустрије долазе својим возилима, а укинуто је и неколико авио-линија за Бањалуку - рекли су у овој агенцији.

Осим тога проблем је кажу то што је у посљедњих годину дана отворен велики број нових агенција.

- На спуштање цијене свакако је утицала нелојална конкуренција и нелегалне рентакар агенције – казали су у овој агенцији.

Испричали су да своја возила, упркос свим потешкоћама, ипак изнајмљују, највише старим клијентима, који су ранијих година били задовољни њиховим услугама па се враћају.

- То нам извлачи сезону. Најтраженија је средња класа аута, који мање троше - рекли су у агенцији “EXPRES”.

Иако мањка интересовања за вожњу изнајмљеним аутомобилом, изнајмљивачи у највећем граду Српске кажу да агенције које се тиме баве ничу као печурке послије кише.

- Потражње има, али није као прошле године, а сматрамо да је главни разлог то што је отворено доста агенција које раде на црно и немају возила која налаже закон, односно да нису старија од седам година, него изнајмљују аутомобиле који већ деценију или двије крстаре друмовима. Они који поштују закон и оно што налаже инспекција, због свега тога су у незгодној ситуацији - рекли су у једној бањалучкој рентакар фирми.

Истичу да има клијената којима је за аутомобил стар годину пуно да плате 60 или 70 марака по дану, наводећи да на другом мјести могу наћи возило и за 25 КМ.

- Цијене услуга нисмо спуштали, јер имамо много улагања. Да аутомобил буде спремљен за изнајмљивање треба новац за регистрацију, за “каско” осигурање, а скочила је и цијена одржавања у овлашћеним сервисима, као и дијелова - рекли су овој агенцији.

Иста ситуација је у једној приједорској рентакар агенцији.

- Нови смо у овом послу, радимо свега неколико мјесеци, али је потражња слаба и година је лоше кренула - рекли су овој агенцији.

Да возила данима стоје паркирана потврдили су и на крајњем југу Српске.

- Ове године смо изнајмили свега неколико аутомобила. Цијене су остале исте као и лани, а крећу се од 25 евра па навише за дан, у зависности од класе - рекли су у требињској агенцији за изнајмљивање аутомобила “Оскар”.

Са друге стране у агенцији “Нешковић” из Бијељине кажу да је порасло интересовање за изнајмљивање аутомобила.

- Цијене су остале отприлике исте као и лани - рекли су у “Нешковићу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана