Ремонт новог типа мотора ас у рукаву компаније “Орао”

Милијана Латиновић Радошевић
Ремонт новог типа мотора ас у рукаву компаније “Орао”

БИЈЕЉИНА - Ремонт новог типа мотора, какав до сада нисмо радили у нашим погонима, завршићемо до краја године, што је показатељ да компанија “Орао” гледа у будућност и да смо свјесни да можемо опстати на тржишту само увођењем нових производа.

Рекао је то за “Глас Српске” вршилац дужности извршног директора за економске послове у “Орлу” Младен Лемез поводом обиљежавања осамдесет година постојања овог предузећа.

- Тај први задатак који смо задали себи, а то је ремонт новог типа мотора, успјешно ћемо привести крају - казао је Лемез.

Говорећи о пословању, подсјетио је да је прошла година била једна од најуспјешнијих у новијој историји фирме.

- И у овој години све тече према плану пословања. Показатељи за ових десет мјесеци показују да ћемо и ову годину завршити позитивно - истакао је Лемез.

Нагласио је да је “Орао” модеран пословни систем који дјелатност обавља кроз три сегмента, а то су ремонт турбомлазних мотора, производња и лабораторије, наводећи како имају најсавременије постројење за галванско-хемијску заштиту.

- Компанија тренутно запошљава око 340 радника. Са поносом истичемо да је око 100 радника високе стручне спреме, имамо велики број машинских и електро инжењера и то нам представља снагу и подстрек да ћемо све што су претходне генерације градиле ми успјешно наставити - рекао је Лемез.

Истакао је да ће поводом 80 година постојања компаније бити додијељене јубиларне награде радницима који имају десет, 20, 30, 40 година непрекидног рада.

- Имамо 18 радника који обиљежавају 30 година непрекидног рада, а једног са чак 40 година радног стажа - рекао је Лемез.

Подсјетио је да је ова компанија од оснивања 1944. године у Панчеву прошла трновит пут, пун искушења, пословних изазова, два пресељења, прво у Рајловац, па у Бијељину, гдје су подигли успјешно предузеће.

- “Орао” је, након што је 1944. основан у Панчеву код Београда као радионица за оправке авионских мотора, 1949. године дислоциран у Рајловац код Сарајева, те у наредним годинама пролазио кроз све технолошко-техничке степенице у ремонтној дјелатности клипних и турбомлазних мотора. Након потписивања Дејтонског споразума “Орао” је пресељен у Бијељину будући да је Рајловац припао ФБиХ. Забиљежен је податак да је фирма пресељена у 2.000 камиона - навео је Лемез.

Сједиште “Орла” од 1996. године је у Бијељини. Садашњи капацитети изграђени су на простору од 99.000 метара квадратних на потпуно новој локацији 1997. године.

Документарац

Поводом осам деценија постојања компаније “Орао” у бијељинском Центру за културу у четвртак увече приказан је документарни филм “Пут далеких плаветних висина”. Документарац кроз приче из богате историје “Орла” доноси слику о изазовима и тријумфима који су обликовали пут ове компаније.

Главна свечаност поводом 80 година постојања компаније биће одржана 30. октобра, а тим поводом биће служен парастос палим борцима и положени вијенци у кругу предузећа, након чега је планирана свечаност у Етно-селу Станишићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана