Рекордна производња у ТЕ Угљевик и Гацко

Неда Бранковић
Рекордна производња у ТЕ Угљевик и Гацко

БAЊA ЛУКA - Термоелектране "Угљевик" и "Гацко" забиљежиле су у сриједу, 24. децембра, ове године рекордну производњу.

- Производњом од 1.536 гигават-часова струје термоелектрана "Угљевик" је постигла највећу производњу у послијератном периоду, односно трећи по реду резултат од свог пуштања у погон - изјавила је службеник за односе са јавношћу Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Aлександра Вукашиновић.

Додала је да је производња од 1.545,9 гигават-часова у термоелектрани "Гацко" истог дана најбољи резултат откако је пуштена у рад.

- Пословање предузећа која се баве производњом и дистрибуцијом струје у овој години је на много вишем нивоу у односу на претходну годину - истакла је Вукашиновићева.

Додала је да су се ти позитивни помаци показали кроз повећање производње у првих једанаест мјесеци ове године, која је већа за 11,9 одсто у односу на исти период лани.

- Индустрија РС, према подацима Републичког завода за статистику, у првих 11 мјесеци биљежи раст производње за 8,8 одсто у односу на исти период 2007. године - истакла је Вукашиновићева.

Производња

Раст физичког обима производње у области металне индустрије, истакла је Вукашиновићева, у периоду од јануара до новембра ове године забиљежен је и у производњи основних метала за 7,8 одсто, производњи осталих машина и уређаја за 12,2 одсто, производњи других електричних машина и апарата 126,8 одсто те производњи моторних возила и приколица за 37,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана