Рекордна наплата прихода у Српској

Маријана Миљић
Рекордна наплата прихода у Српској

Бањалука - Пореска управа РС прикупила је за девет мјесеци ове године највећи износ новца од пореза и доприноса од када је основана.

Подаци Пореске управе показују да се за девет мјесеци ове године на рачун јавних прихода слило 1,746 милијарди КМ, што је девет одсто или 144 милиона марака више у односу на исти период прошле године. То је највећи износ прикупљеног новца у деветомјесечном периоду.

Забиљежен је снажан раст прихода у свим сегментима, а само од директних пореза прикупљено је 355,3 милиона КМ, што је за 26,2 милиона више у односу на исти период лани.

- У овом сегменту, највећи раст је забиљежен код прихода на основу пореза на доходак који је наплаћен у износу од 172,9 милиона, док је од пореза на добит наплаћено скоро 153 милиона КМ - навели су у Пореској управи.

Највећи раст прихода забиљежен је код пореза на непокретности. Прикупљено је 18,6 милиона КМ, што на годишњем нивоу представља раст од 34 одсто.

Од доприноса је убрано 1,091 милијарду КМ, што је за 94 милиона више него у периоду јануар-септембар 2016. године.

- За Фонд ПИО наплаћено је 587,4 милиона, а Фонд здравственог осигурања 425,4 милиона марака. Солидан раст је забиљежен и код наплате прихода за Фонд дјечје заштите, Завод за запошљавање и Фонд за запошљавање лица са инвалидитетом - казали су у Пореској.

Код осталих јавних прихода забиљежена је наплата од око 291 милион, уз годишњи раст од 26,8 милиона КМ.

- Евидентно је да пореска дисциплина јача. Раст наплате прихода је много већи од привредног раста и броја запослених. Наше кампање и рад са пореским обвезницима дају резултате - рекла је директорица Пореске управе РС Зора Видовић.

Економисти истичу да је и нови софтвер који је Пореска управа пустила у рад такође допринио расту прихода.

- Тај софтвер прецизно прати прикупљање новца и евиденцију плаћања. Он је допринио томе да Пореска управа буде ефикаснија. С друге стране, и санкције су утицале на пореску дисциплину и већи степен измирења обавеза - казао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Одјаве и пријаве

Према подацима Пореске управе РС, за девет мјесеци ове године у Српској је регистровано 919 правних лица и 2.445 предузетника. У истом периоду одјављено је 237 правних лица и 889 предузетника.

Прикупљени приходи за девет мјесеци

* 1,746 милијарди - укупни приходи

* 1,091 милијарда - доприноси

* 355,3 милиона - директни порези

* 291 милион - остали приходи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана