Рекордан раст у производњи обуће

Тања Милаковић
Рекордан раст у производњи обуће

БAЊA ЛУКA - Производња обуће у Српској у јулу ове године већа је за 37,3 одсто у односу на исти мјесец лани, што представља рекордну производњу у овој области у посљедње три године, подаци су Завода за статистику РС.

У Удружењу текстилне и кожарско-прерађивачке индустрије у Привредној комори РС кажу да ова област индустрије, захваљујући субвенцијама Владе РС и стимулацијама извоза, из мјесеца у мјесец биљежи раст производње.

- Повећањем производње домаћа предузећа показала су да и у времену кризе могу да одговоре на захтјеве западноевропских земаља, у које највише извозе - казала је секретар овог Удружења Aлександра Бијелић.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС кажу да је за првих пет мјесеци ове године исплаћено 1.806.950 марака субвенција предузећима из области текстилне и кожарско-обућарске индустрије.

- Субвенције је користило 71 предузеће, које у просјеку запошљава 7.432 радника, што је 80 одсто од укупно запослених у области текстила, коже и обуће - наводе у Министарству.

Директор предузећа "Обућа" из Зворника Владимир Мијатовић рекао је да су субвенције Владе овом предузећу, које углавном производи мушку обућу и извози у Француску и Италију, и те како добро дошле.

- Влада РС је омоћила поврат пореза на доходак и тај новац је искоришћен за измирење текућих трошкова. У овој години стимулисан нам је и извоз са 50.000 марака, што није занемарљив износ - рекао је Мијатовић и додао да "Обућа" запошљава 350 радника, а на годишњем нивоу извози око 200.000 пари обуће.

Директор предузећа "Шкребић компани" из Теслића Драгутин Шкребић рекао је да је мјера Владе РС значајно допринијела повећању производње обуће у овом предузећу.

- Стимулације извоза ове године су дупло веће него лани, што је омогућило боље пословање обућарске индустрије, која 99 одсто својих производа извози на тржиште земаља Европске уније - рекао је Шкребић и додао да ово предузеће запошљава 160 радника и дневно производи око 1.500 пари горњих дијелова обуће.

Властити производ

Aлександра Бијелић је истакла да већина фабрика у РС које се баве производњом обуће раде "лон" послове за врхунски познате фирме, док мањи број предузећа прави властити производ. Она је нагласила да је важно да се и у сљедећем периоду подстиче производња властитих производа, што подразумијева да предузећа сама набављају материјал, дизајнирају, кроје и шију обућу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана