Рекордан извоз породичног злата

Јелена Бјелица
Рекордан извоз породичног злата

Бањалука - Из БиХ је у првих десет мјесеци ове године извезено злата и драгуљарских предмета укупне вриједности 6,1 милион КМ, што је драстичан пораст у односу на прошлу годину, када је извезено злато вриједно 1,5 милиона марака.

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да је у 2010. години извезено злата у вриједности свега 580.000 марака.

Када је у питању увоз злата, ове године увезено је знатно мање скупоцјеног накита него лани.

- За првих десет мјесеци ове године у БиХ је увезено злата и драгуљарских предмета у вриједности од 3,7 милиона КМ. Вриједност ових предмета прошле године је била 6,1 милион КМ, а у 2010. шест милиона марака - казао је Ковачевић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање, злато се из БиХ највише извозило у Словенију, Турску, Aустрију, Хрватску и Србију.

Када је у питању увоз у БиХ, злато се највише увозило из Турске, Словеније, Њемачке и Хрватске.

Широм РС из дана у дан ничу радње за откуп злата, а тешка економска криза натјерала је грађане да продају своје породично благо.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да је разлог за повећани извоз злата то што је цијена злата на свјетској берзи порасла, па златаре све више откупљују злато и извозе га.

- Све више је златара које објављују да откупљују злато. То је постало популарно јер, по некој традицији, у БиХ је увијек било дуката и неких количина злата које су чуване у кућним трезорима генерацијама. У ова времена, када недостаје новца за мјесечне животне потребе, људи продају то злато. Очигледно је да тако становници БиХ допуњују свој кућни буџет - казао је Павловић.

Цијена злата које се откупљује зависи од квалитета и креће се од 25 до 41 КМ по граму.

- Када је ријеч о куповини златног накита, купци за грам злата треба да издвоје 80 марака - рекли су у златарама.

Одузето злато

- Током ове године, због покушаја незаконитог увоза и прометовања у БиХ, одузето је злата и златног накита у вриједности већој од милион марака - казао је Ратко Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана