Рекордан дефицит у Федерацији од 655 милиона КМ

СРНА
Рекордан дефицит у Федерацији од 655 милиона КМ

Сарајево - Федерални премијер Нермин Никшић представио је данас посланицима Представничког дома Парламента ФБиХ Нацрт буџета за 2014. годину у износу од 2.357.715.456 КМ, којим је предвиђен рекордан дефицит од 655 милиона КМ и исплата унутрашњег и спољњег дуга од 976 милиона КМ.

Никшић је позвао посланике да усвоје Нацрт буџета, наводећи да је рекордан износ отплате дуга у 2014. години резултат задуживања до 2010. године.

Он је рекао да ће се настојати да дефицит буде покривен новим задужењем код ММФ-а, средствима Свјетске банке, домаћим позајмљивањем односно, емисијом трезорских записа.

Никшић каже да ће приходи од јавних предузећа и кантона у наредној годни бити мањи.

“Наредна транша ММФ-а ће зависити од усвајања буџета до 9. децембра. Уколико буџет не буде усвојен до тада, остајемо без транше и тада ћемо сигурно угрозити финансирање и мораћемо правити ребаланс”, истакао је Никшић.

Након три године мандата, каже Никшић, сада се говори о финансирању развојних пројеката, што је, како је оцијенио, напредак.

Предсједник Одбора за економску и финансијску политику Представничког дома Омер Ватрић напоменуо је да је из ММФ-а назначено да буџет треба усвојити до 9. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана