Рекордан број незапослених у еврозони

Агенције
Рекордан број незапослених у еврозони

Берлин - Стопа незапослености у еврозони у марту је достигла рекордних 10,9 одсто, јер су спорији економски раст и мјере штедње у буџетима захватиле тржиште рада у том региону, преносе агенције.

Према подацима Европске канцеларије за статистику, број незапослених широм 17 земаља чланица еврозоне порастао је у марту за 169.000 и сада је укупно 17.365 милиона људи без посла.

Пораст стопе незапослености у складу је са предвиђањима аналитичара.

Стопа незапослености била је 10,8 одсто у фебруару, док је у марту износила 9,9 одсто.

Пад инфлације мањи од очекиваног

Стопа инфлације у еврозони у априлу је била већа од очекиване, иако је забиљежен благи пад.

Према подацима европске статистичке агенције Евростат, потрошачке цијене у 17 земаља чланица еврозоне у априлу су увећане за 2,6 одсто, што представља пад од 0,1 поена у односу на март.

Упркос нешто блажем притиску инфлаторних кретања, раст цијена је нешто већи од 2,5 одсто, колико су предвиђали економисти и једнак је ономе из фебруара.

Нешто већу инфлацију у марту експерти приписују напетој ситуацији на Блиском истоку и страху од повећања цијена нафте.

Стопа инфлације нижа је од прошлогодишњег максимума од три одсто, али су и економисти и политичари очекивали њен бржи пад који би донио олакшање у периоду растуће незапослености, мале потрошње и стагнирајуће економије.

Обзиром да еврозона улази у други рецесијски период у посљедње четири године, све више држава захтијева од Европске централне банке и њеног предсједника Марија Драгија да раде на расту и јачању привреде, умјесто на даљој штедњи и рестрикцијама.

Стратегија Европске централне банке се своди на обуздавање инфлације у условима високих цијена нафте, па због тога није склона снижавању каматних стопа, што, опет, представља један од услова за снажнији привредни раст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана