Реконструкција пруге Бањалука - Нови Град - приоритет

Срна
Реконструкција пруге Бањалука - Нови Град - приоритет

Београд - Судбина "Жељезница Републике Српске" зависи од реконструкције 110 километара жељезничке пруге од Бањалуке до Новог Града за коју је заинтересована кинеска компанија "Чајна Шандонг интернешнел", каже директор овог предузећа Драган Савановић.

"Зато ова пруга мора бити приоритет Владе Републике Српске. Уколико не дође до договора између Владе и кинеске компаније, можемо да ставимо катанац на врата предузећа", рекао је Савановић.

Он каже да је вриједност пројекта процијењена на 500 милиона долара, од чега би половина био кредит за пругу на 20 година по камати од два одсто код кинеских банака, а пола новца уложили би Кинези у паралелан посао изградње ауто-пута Бањалука - Приједор, који би узели под концесију.

"У пракси би то значило отварање на хиљаде радних мјеста и изградњу која би трајала бар три године, а да не говоримо о жупумпавањуж 500 милиона долара у привреду Српске", рекао је Савановић за "Вечерње новости".

Одговарајући на питање у којој су фази преговори, он је навео да је Влади Српске стигла пројектна документација од Кинеза и да Влада сада треба да формира тим, заједно са ЖРС, и крене у преговоре.

"Апелујем да Влада пожури са овим преговорима, јер у противном жЖељезницеж тешко могу да опстану на тржишту. Ако бисмо отворили и завршили преговоре наредне године, то би био огроман успјех", рекао је Савановић.

Он сматра да је једино право рјешење за боље "Жељезнице Републике Српске" реструктурисање овог предузећа и да би било боље да Влада Српске крене са реорганизацијом, него да то ураде странци.

"Ако не дође до правог плана којим би се ријешило питање кредита, модернизације и изједначавања односа Владе према ЖРС и путевима, онда тешко да можемо да опстанемо. Ако Влада не направи овај план, кад крену преговори БиХ са ЕУ, представници међународних финансијских институција ће га донијети и пресјећи преко ноћи. То значи буквално растурање ЖРС на мање фирме и отпуштање много радника", појаснио је Савановић.

Он каже да предузеће годину завршава са незнатно већим приходом, али да су и даље највећи проблеми кредити због којих никако не може да послује позитивно, додајући да Влада треба да преузме кредите које су ЖРС узимале за модернизацију пруга и који износе 70 милиона евра.

Савановић је навео да предузеће тренутно има 3.170 запослених за чије плате се годишње издваја 49 милиона КМ, што је огроман износ. "Додајте томе и возове и вагоне старе по 40 година, као и потребу за модернизацијом пруга и возног парка коју морамо урадити да бисмо били конкурентни. То све говори да су жЖељезницеж на самој ивици", истиче Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана