Реконструисан дио далековода Соколовићи, слиједе радови на Каљини

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ- Реконструкцијом дијела далековода Соколовићи на потезу Соколац-Шенковићи-Кусаче и постављењем 102 стуба и 50 бетонских ногара, реализована је највећа инвестиција у протеклих 20 година на том дијелу мреже, рекао је Срни управник соколачке електродистрибутивне Радне јединице Срђан Кнежевић.

Он је подсјетио да је реконструкција на том далеководу рађена 1980. године и да је било крање вријеме да се катастрофално стање не електромрежи поправи.

"Реконструисали смо око 22 километра на дијелу далековода Соколовићи у сарадњи са управом предузећа жЕлектродистрибуцијаж Пале на челу са директором Ацом Станишићем, који су нам обезбиједили средства, материјал и потребну механизацију", навео је Кнежевић.

Он је нагласио да је ријеч о озбиљној инвестици којом је управа предузећа показала како треба да се ради да би се побољшала ситуација у електроснабдијевању, што је у интересу "Електродистрибуције" и свих грађана општине Соколац.

Кнежевић је изразио задовољство што су радници "Електродистрибуције" наишли на разумијевање потрошача који су у протеклих мјесец дана, колико су трајали радови, често остајали без стује од 8.00 до 15.00 часова.

Он је најавио да од 7. јуна почиње и реконструкцију дијела далековода Каљина, који је већ низ година велики проблем у цијелом електросистему.

Кнежевић је навео да је укупна дужина далековода Каљина више од 117 километара и да њајвећим дијелом пролази кроз предјеле обрасле високом шумом, што приликом сваке временске непогоде доводи до прекида у напајању струјом.

"У току је припрема документације и требовање материјала, како би у јуну урадили комплетну реконструкцију дијела од Сокоца до Пустог села и Заграђа, а на остатку далековода ћемо радити приоритете", рекао је Кнежевић.

Он је додао да ће на овом дијелу далековода бити урађено и раскресивање растиња у сарадњи са соколачким Шумским газдинством "Романија", са којим имају изузетну сарадњу.

Према његовим ријечима, у електродистрибутивној Радној јединици Соколац планирали су и реконструкцију дијела далековода "Унис", са кога се снабдијева велики број села и индустријска зона "Подроманија", чиме је тај систем у посљедњих 15 година веома оптерећен.

Кнежевић је истакао да је у протеклих пар мјесеци већ завршена санација дијела далековда "Унис" до Подроманије, те да ће радови бити настављени од Подроманије према селу Бјелосављевићи уз уградњу савремене опреме, чиме ће бити квалитетно ријешено питање напајања потрошача, али и индустријске зоне веома битне за општину Соколац.

Он је рекао да су у овој радној јединици предвидјели и прокрес трасе дужине пет километара кроз шуму Малуш, на дијелу далековода Ново село, према трафостаници са које се напајају црпне пумпе на Врелу Биоштица, односно водовода Биоштица са кога се напаја скоро 80 одсто потрошача воде на Сокоцу.

Кнежевић је нагласио да је урађена и пројектна документација и расписан тендер за спољашње уређење управне зграде електродистрибутивне Радне јединице на Сокоцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана