Рекетирају их велики трговачки ланци

Глас Српске
Рекетирају их велики трговачки ланци

БИЈЕЉИНA - Помоћник министра трговине и туризма Републике Српске Душанка Тегелтија недавно је у Привредној комори рекла да им се свакодневно обраћају произвођачи из РС, који тврде да их велики трговачки ланци рекетирају и уцјењују на разне начине, пише Срна.

То се, према ријечима директора продаје, у бањолучкој "Витаминци" Пере Марића најбоље видјело приликом закључивања овогодишњих уговора са трговцима. Он каже да су ти преговори са великим трговачким ланцима јако мучни и да више личе на ултиматуме и уцјене него на уобичајени пословни и партнерски договор.

Другим ријечима, произвођачи су принуђени да великим трговачким ланцима испоручују своје производе по неповољним, условима. Неки произвођачи су израчунали да им велики трговачки ланци дугују више од 500 милиона марака за давно испоручену робу. Многи тврде да тај дуг не могу да наплате ни послије четири или пет мјесеци. Aли, то није једини њихов проблем.

- Морамо да платимо неколико "рекета" да би ушли у неки трговачки ланац, да би наше производе боље изложили, да би нам платили робу у уговореном року и ко зна шта још -  прича Блажо Буљић из Aсоцијације произвођача из РС.
Основни комерцијални услови из уговора, којег су ове године неки трговачки ланци у РС понудили својим добављачима, домаћим произвођачима предвиђају да произвођачи плаћају основни рабат у износу од 15 до 20 одсто за све производе из договореног асортимана. Зарачунаће им и пет одсто супер рабата за продају одређених производа из договореног асортимана.
Ту обавезу имали су и лани, али је супер рабат био за два одсто мањи него ове године. Уз то ће ове године неким произвођачима у року од 60 дана од прве испоруке неког новог производа фактуру увећати и за десет одсто за укључивање тог новог производа у продају.

Већина овдашњих произвођача не крије разочарење пословном политиком компаније "Делта Макси". Кажу, од када су они преузели "Тропик", услови за њихово пословање са овим трговачким ланцем су се значајно погоршали.

У компанији "Делта Макси" тврде да су њихове полице претијесне да приме сву робу произвођача који желе да их продају у њиховим објектима. Имају, како рекоше, уговоре са 108 произвођача и спремни су да са сваким од њих појединачно разговарају о условима за продају њихових производа како би пронашли најбоље рјешење.

У старту три хиљаде евра

Произвођачи се жале да им у неким трговачким ланцима за потписивање уговора и улазак њихових производа у продајне објекте тог трговачког ланца у старту наплаћују и по три хиљаде евра. Кажу да им и свако палетно мјесто наплаћују и до 700 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана