Регистрована 872 пословна субјекта

Срна
Регистрована 872 пословна субјекта

Бањалука - Једношалтерски начин регистрације предузећа до краја прошле године искористила су 872 пословна субјекта, а најчешћи облик организовања су друштва са ограниченом одговорношћу - 774, подаци су Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/.

Овај начин регистрације уведен је у децембру 2013, а у поређењу са ранијим периодом евидентирано је повећање регистрације од око 24 одсто.

Директор АПИФ-а Јелена Ћетковић изјавила је да су предности увођења једношалтерског система, прије свега, бржа регистрација и подношење једног захтјева, односно пријаве, на једном мјесту.

Она је подсјетила да је процедура доношења рјешења скраћена на три радна дана, те да АПИФ врши додјељивање матичног броја, што је раније радио Републички завод за статистику, те подноси Пореској управи захтјев за додјељивање ЈИБ-а.

Измјенама Закона о привредним друштвима, минимални оснивачки капитал износи једну марку код једночланог друштва са ограниченом одговорношћу.

"У том случају врши се само нотарска овјера потписа на одлуци о оснивању и плаћа се такса АПИФ-у од 35 КМ, која је јединствена без обзира на врсту и број промјена које странка пријављује суду. Ако се томе дода цијена осталих обавезних овјера /лична карта, потпис на ОП обрасцу/ и такса 'Службеном гласнику Републике Српске' за објављивање рјешења, укупни трошкови износе 70 КМ", навела је Ћетковићева.

Код друштава са ограниченом одговорношћу са више оснивача и осталих облика привредних друштава потребна је нотарска обрада оснивачког акта, гдје се цијена креће у зависности од висине оснивачког капитала, а најниже 250 КМ.

"Раније су цијене нотарских услуга биле веће, плаћала се такса за оснивање суду од 800 КМ, а минимални оснивачки капитал је износио 2.000 КМ, тако да су трошкови оснивања износили најмање 3.500 КМ", подсјетила је Ћетковићева.

Она је најавила да би у наредном периоду требао да почне са радом Јединствени информациони систем за регистрацију пословних субјеката у Републици Српској, као дио пројекта у којем учествују АПИФ, Влада Републике Српске и привредни судови.

"Тада ће се сви процеси регистрације, оснивање и све промјене вршити кроз овај јединствени систем, електронским путем и тиме ће се још више унаприједити поступак регистрације. У догледно вријеме, када се успостави и електронско потписивање рјешења, поступак регистрације биће у потпуности поједностављен и модернизован", нагласила је Ћетковићева.

Осим Регистра пословних субјеката, АПИФ води и Регистар финансијских извјештаја, Регистар јавних предузећа, Регистар пољопривредних газдинстава, Регистар старе девизне штедње и Јединствени регистар рачуна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана