Регистром до мање злоупотреба

Т. Ш.
Регистром до мање злоупотреба

БAЊAЛУКA - Могућност да се неко лице задужи у више банака те на тај начин дође у стање презадужености биће онемогућена захваљујући иновираном Регистру кредита, у којем ће се умјесто на мјесечној подаци о кредитној задужености лица ажурирати на дневној основи.

Ово су истакли у Централној банци БиХ и додали да би доградња Регистра кредита требало да буде завршена најкасније до краја године.

- Тиме би биле избјегнуте евентуалне злоупотребе и могућност да физичка или правна особа која није задужена или није превише задужена искористи период од мјесец, колико је био максимални период потребан за ажурирање података и задужи се у више институција те на тај начин дође до презадужења - истакли су у ЦБ БиХ.

Предсједник Удружења преварених жираната БиХ Јовица Цвјетковић је истакао да је већ одавно требало приступити свакодневном ажурирању података о кредитној задужености лица у БиХ јер су, због непостојања адекватне базе података, многа лица злоупотријебила могућност задуживања.

- Иако је од почетка 2007. године заживио Регистар кредита у којем су се водиле евиденције о задужености лица у банкама, ажурирање тих података на мјесечном нивоу оставило је могућност злоупотребе, односно да лица иду од банке до банке и узимају кредите у том периоду - истакао је Цвјетковић.

Жалбе

Цвјетковић је истакао да је већ причињена велика штета, нарочито жирантима.

- Основни проблем је настао управо због неадекватне базе података о задужености. Удружењу су се највише жалили људи који су пристали да буду жиранти лицима која су имала по пет кредита, али су они то тек накнадно сазнали - истакао је Цвјетковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана