Регистрација у РС најскупља у региону

Марина Чигоја
Регистрација у РС најскупља у региону

Бањалука - Република Српска има најкомпликованију и најскупљу процедуру регистрације предузећа у поређењу са земљама у окружењу и неопходне су крупне промјене како би постали конкурентни барем са овим земљама, истичу у Привредној комори РС.

У Привредној комори додају да је за регистрацију предузећа у Српској потребно најмање 23 дана, те да читав процес, заједно са нотарским услугама, кошта око 2.000 марака.

- У Србији регистрација фирме кошта 153 марке и траје пет дана, док нотар учествује само у обради оснивачких аката акционарских друштава са више од 100 акционара - показују подаци Коморе.

У Хрватској се предузеће региструје за 342 КМ и у року од пет до седам дана, а нема нотарске обраде оснивачких аката, док у Словенији процедура регистрације траје од четири до шест дана, нема административних трошкова, а нотарска обрада постоји само код акционарских друштава.

У Македонији се читав посао обавља на једном шалтеру у року од три дана, а кошта 76 КМ.

- Оснивачки капитал у овој земљи је укинут, а нотарски се обрађују само акта привредних друштава са почетним капиталом преко 10.000 евра - истичу у Привредној комори.

У Црној Гори фирме се региструју у периоду од три до пет дана, за 90 КМ, а оснивачка акта се не обрађују нотарски. 

Портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић каже да привредници инсистирају на измјени прописа који се односе на регистрацију привредних друштава у циљу реформе поступка, односно скраћења времена и смањења трошкова регистрације.

- Вријеме потребно за регистрацију од 23 дана у РС је у најидеалнијим условима, јер пракса показује да је потребан најмање 41 дан за то - нагласио је Благојевић.

У Приједлогу економске политике РС за идућу годину наводи се да је Влада РС прихватила захтјев привредника који се односи на испитивање основаности постојања свих парафискалних давања на републичком и локалном нивоу у смислу оптерећења привредних субјеката и да предузме активности ради њиховог смањења или укидања већ у првом кварталу 2013. године.

Премијер РС Александар Џомбић раније је рекао да ће у циљу унапређења пословног амбијента РС покренути реализацију пројекта који предвиђа регистрацију предузећа у року од три дана.

Хасић

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић каже да су у оба ентитета у БиХ фискална и парафискална оптерећења на привреду недопустиво висока.

- За регистрацију предузећа потребан је изузетно дуг временски период, као и велика издавања, што одбија стране, али и домаће инвеститоре - нагласио је Хасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана