Регионалне коморе против Закона

Марина Чигоја
Регионалне коморе против Закона

БЕОГРAД - Представници привредних комора Републике Српске, БиХ, Србије и Хрватске, сложили су се јуче на састанку у Београду да усвајање Закона о заштити домаће производње у БиХ не доприноси развоју трговине међу земљама региона и изразили наду да неће ни доћи до његове примјене.

- Са позиције комора, све вријеме смо били против таквог рјешења - рекао је потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Милан Ловрић истичући да "има још наде да то буде заустављено".  

Ловрић је у оквиру састанка предсједника комора бивших југословенских република и земаља CEFTA нагласио да постоји потреба да се трговина међу земљама региона либерализује, али и да се партнери међусобно подржавају и ојачавају и да заједнички постају атрактивнији за инвестирање.
Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић указао је да БиХ није требало на такав начин да реагује у рјешавању проблема у робној разјмени међу земљама потписницама CEFTA споразума.

 - Очекујем да ће се у разумном року та питања разријешити тако да и не дође да примјене тог закона - рекао је Ђурић и додао да "ако ичег доброг има у овом закону, то је што ће натјерати надлежне органе да рјешавају проблеме нецаринских баријера".

Предсједник Привредне коморе Србије Милош Бугарин је изразио бојазан да ће се због усвајања Закона појачати притисак

произвођача меса, млијека, пива, сокова и других производа у Србији за увођење контрамјера према БиХ.

- На овај начин наши и производи из Хрватске су дискриминисани у односу на оне из ЕУ. Није пожељно на овакав начин појединачно дјеловати, а још мање да се уводе контрамјере, које би довеле до мултификованог кршења CEFTA споразума. То би озбиљно угрозило основни принцип слободне трговине - рекао је Бугарин.

Предсједник хрватске привредне коморе Надан Видошевић истакао је да није  за увођење контра мјера, али "треба све предузети да се у БиХ политичка елита поново доведе за сто и да разумно промисле шта заправо раде".

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић потврдио је јуче Срни да је из Владе Хрватске стигла протестна нота због усвајања Закона о заштити домаће производње у БиХ.

- Највјероватније ће бити покренут и захтјев према Свјетској трговинској организацији да блокира приступање БиХ у овој организацији. Једна од директних посљедица, најблаже речено, је успоравање процеса БиХ ка стицању кандидатског статуса за чланство у ЕУ - казао је Зиројевић.

Он је додао да ће увођење царине за производе који се не производе у БиХ, значити директно поскупљење за потрошаче.

Протестна нота

У ноти коју је Хрватска упутила Aмбасади БиХ у Загребу се наводи, да је "усвајањем Закона о заштити домаће производње БиХ додатно исказала непоштивање преузетих међународних обавеза према сусједној земљи".

- Овај закон је директно усмјерен против слободне трговине са Хрватском, која се одвија у складу од обје земље потписаног Средњоевропског споразума о слободној трговини - CEFTA -наводи се у ноти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана