Реформе па нова транша помоћи

Глас Српске
Реформе па нова транша помоћи

ПAРИЗ - Француски предсједник Никола Саркози и њемачки канцелар Aнгела Меркел позвали су протеклог викенда, у телефонском разговору, новог грчког премијера Лукаса Пападемоса да спроведе реформе на које је Грчка пристала у замјену за сљедећу траншу међународне помоћи.


- Исплата сљедеће транше помоћи не може се догодити ако не постоји одлучан корак у овом правцу - наводи се у саопштењу Јелисејске палате.

У разговору који је затим услиједио, Меркелова и Саркози поновили су своју потпуну ријешеност за одбрану евра, пренијеле су агенције.

Грчка је у петак добила коалициону владу националног јединства, чији ће кључни задатак бити да спроведе програм мјера које је усвојила Европска унија, да би се избјегао банкрот земље, који би могао да угрози монетарни систем цијеле Уније.

У међувремену "Дер Спиегел", у издању које ће се данас појавити у продаји, пише да је опција изласка Грчке из еврозоне један од сценарија на којем ради њемачка влада.

- Влада Aнгеле Меркел припрема се за случај да нова грчка влада одбије да спроведе економски програм, у складу с ранијим обећањем - пише седмичник.

Лист преноси да стручњаци Министарства финансија раде на првом сценарију, у складу с којим би се ствари одвијале без великих потешкоћа: излазак Грчке из еврозоне, послије почетних турбуленција, био би позитиван за еврозону, јер би "без своје најслабије карике, ланац земаља чланица еврозоне био чвршћи и снажнији". Другим, неповољнијим сценаријем њемачки стручњаци предвиђају да би Италија и Шпанија могле да постану сљедеће земље на којима би се преломила криза финансијских тржишта. Размотрила би се и трећа опција, која би, како преноси "Спиегел", била најнеповољнија. Радило би се о потпуном банкроту Грчке.

Ипак, Грчка је крајем прошле седмице направила корак напријед у рјешавању дужничке кризе, па су на европским берзама цијене акција порасле.

Обама

Aмерички предсједник Барак Обама јуче је оцијенио да би цијела Европа требало да подржи 17 чланица еврозоне у њиховим напорима да се ријеши дужничка криза, упозоривши да ће док она не буде ријешена, имати негативан утицај на цјелокупну свјетску економију.

Он је поздравио најаву формирања нових влада у Грчкој и Италији, оцијенивши да је то позитиван развој догађаја, који ће допринијети стабилизацији свјетског финансијског тржишта. Обама је, током учешћа на азијско-пацифичком самиту на Хавајима рекао да су лидери обе земље показали посвећеност структуралним реформама, што би требало да пружи повјерење страним улагачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана