Реформа монетарног система или опет криза

Глас Српске
Реформа монетарног система или опет криза

ВAШИНГТОН - Извршни директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан упозорио је у петак да помањкање акције на реформисању међународног монетарног система може да посије сјеме сљедеће кризе и позвао на унапређење међународне сарадње ради успјешнијег и јачег глобалног опоравка, јавио је Танјуг.

- Глобалне економске неуравнотежености су за нама, а питања која су нас забрињавала прије кризе - велики и нестабилни токови капитала, притисци у вези са валутним курсевима, убрзано нагомилавање резерви - поново су у првом плану и угрожавају економску стабилност - рекао је Строс-Кан.

Он је указао да би "реформе међународног монетарног система могле да подстакну и глобални економски опоравак и ојачају способност тог система да спречава будуће кризе", објављено је на сајту ММФ.

Строс-Кан је посебно издвојио три области реформи, од којих је једна јачање сарадње у вођењу економске политике. Као што је сарадња помогла у извлачењу глобалне економије из кризе, даља сарадња би сада могла да створи основу за стабилнији глобални раст, рекао је он.

Челник ММФ-а је посебно указао на "Узајамни процес процјене" (МAП) Групације 20 најразвијенијих земаља свијета и привреда у наглом успону (Г20), као први неопходан корак ка стварању једног сталнијег оквира за глобалну сарадњу у економској политици, као и на "Програме ММФ-а за процјену финансијског сектора" и нове извјештаје о преношењу утицаја политике неке земље на друге земље, као нека од мјерила за јачање надгледања економске политике.

- Друга област за реформисање су токови капитала са циљем смањивања токова капитала и нестабилности валутних курсева. Одговори земаља на прилив капитала имају утицај на друге земље - истакао је Строс-Кан и додао да ММФ разматра та питања, укључујући могућност глобалног договарања начина за управљање токовима капитала.

Кредитне линије

Строс-Кан је подсјетио да је ММФ, с циљем обезбјеђивања глобалне финансијске безбједности, формирао флексибилну кредитну линију и кредитну линију из предострожности. Још један приступ који вриједи размотрити је, према њему, како "ојачати сарадњу уз помоћ регионалних финансијских аранжмана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана