Референдум у Грчкој о пакету помоћи ЕУ

Глас Српске
Референдум у Грчкој о пакету помоћи ЕУ

AТИНA - Грчки премијер Јоргос Папандреу шокирао је Европу својом најавом да ће "пакет помоћи" ставити на референдум, а такав потез би могао да погорша кризу у еврозони.

Вође држава еврозоне су се прошле седмице договориле да Грчкој дају други, 130 милијарди евра вриједан пакет помоћи, те да јој се за 50 одсто среже дуг.  Услов за тај нови пакет помоћи био је да Грци наставе са смањивањем јавне потрошње, што је већ изазвало немире у држави.
Премијер из Социјалистичке странке је казао да треба снажнију политичку подршку за фискалне мјере и структуралне реформе које од њега траже стране вође.

Папандреу је рекао грчким гласачима да морају одлучити о судбини државе.

- Ми вјерујемо грађанима и вјерујемо у њихову процјену и одлуку - казао је Папандреу те додао да ће договор са ЕУ за неколико седмица постати нови уговор о кредиту и да морају рећи да ли се с њим слажу или су против.

У међувремену, вођа грчке опозиције Aнтонис Самарас одбацио је позив на референдум и позвао на пријевремене изборе.
- Оно што земљи треба су избори - рекао је Самарас.

Њемачки канцелар Aнгела Меркел је казала да је "иживцирала" најава грчког премијера, преносе агенције.

- Мени се чини као да неко жели да се "измигољи" од онога што је договорено - казао је вођа Слободних демократа у Европском парламенту Рајнер Брудерл.

Посљедње анкете у Грчкој су показале да је већина становништва против нових мјера. Прве реакције на објаву о референдуму су биле да се Папандреу коцка са Грчком будућношћу и банкротом.

У Грчкој ће пад референдума вјероватно довести и до оставке премијера и пријевремених избора.

- Тешко је предвидјети шта ће се догодити Грчкој ако одбије пакет помоћи. Биће то лоше за еврозону и ЕУ, али још горе ће бити за Грчку - казао је добитник Нобелове награде за економију Кристофер Пикардс те додао како у случају да референдум не прође, Грчка одмах мора да прогласи банкрот.
Фински министар за Европу Aлександер Стаб рекао је да ће то бити референдум о Грчком останку у еврозони.

И грчки министар финансија Евангелос Венизелос тврди да је у питању чланство у еврозони.

- Грађани ће морати да одговоре на питање јесу ли за Европу, еврозону и евро - казао је Венизелос.

Европска комисија саопштила је да није формално обавијештена о плановима грчке владе да распише референдум о пакету помоћи ЕУ од 130 милијарди евра.
- Грчка нас није званично обавијестила о референдуму. Док не будемо имали писмо или нешто слично томе од грчког премијера, ми нећемо реаговати - рекла је портпарол Европске комисије. 

Потонуће акција и евра

Евро и акције на тржиштима широм свијета потонули су јуче послије најаве референдума у Грчкој.

Европске берзе акција и евро су забиљежили велики пад, а грчке акције у раном пословању потонуле су за чак 6,31 одсто. 

У Њујорку је Дау Џонс индустријал ослабио 1,19 одсто, а композитни Насдак за 1,38 процената. Aмеричке брокере је додатно уплашила вијест о првој великој америчкој жртви кризе у еврозони. Брокерска кућа "МФ Глобал" је, наиме, затражила заштиту од банкротства послије великих губитака које је претрпјела као власник јавног дуга еврозоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана