Рецесија у зони евра све дубља

Агенције
Рецесија у зони евра све дубља

Брисел - Рецесија у еврозони све је дубља, будући да је економија тог монетарног блока у четвртом кварталу потонула за 0,6 одсто у односу на претходно тромјесечје, када је пала за 0,1 одсто, саопштио је Европски завод за статистику, Евростат.

У саопштењу се наводи да је привреда 17 земаља чланица еврозоне у другом кварталу 2012. потонула за 0,2 одсто, што значи да је забиљежена рецесија у три узастопна тромјесечја, због дужничке кризе која је довела до слабљења привреде и раста незапослености, јавиле су агенције.

У поређењу са четвртим кварталом 2011, привреда је у посљедњем прошлогодишњем кварталу потонула за 0,9 одсто.

На нивоу 27-члане Европске уније бруто домаћи производ (БДП) из четвртог квартала је смањен за 0,5 одсто на мјесечном и 0,6 одсто на годишњем нивоу.

Евростат додаје да је на нивоу цијеле прошле године забиљежен негативан привредни раст од 0,5 одсто у еврозони и 0,3 одсто у ЕУ.

Статистички заводи објавили су јуче да су њемачка и француска привреда забиљежиле изражен пад активности у посљедња три мјесеца 2012. те да је стање у Италији лошије него што се очекивало.

Њемачка привреда имала је најлошије тромјесечје од 2009, када је свијетом харала финансијска криза. Берлин посебно брине податак да је највећи тег за привреду био извоз, иначе његов главни покретач.

Ништа боља ситуација није ни у другим земљама. БДП Португалије је 2012. смањен за 3,2 одсто, послије пада привредног раста у четвртом тромјесечју прошле године од 1,8 одсто. Чешка привреда је у четвртом тромјесечју прошле године ослабила за 0,2 одсто у односу на трећи квартал, тако да ова земља и даље остаје у рецесији.

 - У превазилажењу дужничке кризе у еврозони постигнут је “преокрет набоље” - оцијенио је гувернер Националне банке Aустрије, Евелад Новотни.  Он је, у интервјуу аустријском дневнику “Салцбургер нахрихтен”, казао да су нестала очекивања да ће еврозона доживјети крах.

И ризик да ће Грчка бити приморана да напусти еврозону значајно је смањен, а банка Грчке очекује да ће се привреда те земље вратити на пут раста средином 2014. године.

Холандија

Привреда Холандије је у рецесији, јер је њен бруто домаћи производ смањен и у четвртом тромесечју 2012. за 0,2 одсто,  саопштио је Статистички завод Холандије ЦБС.   

- Ово је други узастопни тромјесечни пад БДП-а Холандије у посљедњих шест мјесеци, што је знак да је земља ушла у рецесију - саопштио је завод.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана