Рецесија у Њемачкој гаси радна мјеста и у БиХ

Независне
Рецесија у Њемачкој гаси радна мјеста и у БиХ

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Рецесија у њемачком производном сектору се продубила у августу, а опоравак није на видику, закључак је извјештаја агенције "Маркит економикс", а свака лоша вијест у вези с економским кретањима у Њемачкој лоша је и за економска кретања у БиХ.

Наиме, како су у разговору за "Независне новине" рекли економисти, због дешавања у Њемачкој у БиХ је у одређеним привредним областима дошло до гашења фабрика, као и до губитка радних мјеста, али и до стагнације раста плата.

Економиста Адмир Чавалић истиче да ће се ова ситуација са привредом Њемачке највише одразити на бх. извознике који су највише везани за њемачко тржиште.

"Оно што је битно нагласити јесте да ми не можемо ништа урадити осим да унаприједимо наше пословно окружење како бисмо олакшали привредницима да се брже адаптирају на нове околности", казао је Чавалић и додао да је једино што БиХ може да прати ситуацију јер, како каже, БиХ је својеврсни економски сателит ЕУ, а прије свега Њемачке, и као такви домаћа економија зависи директно од економских кретања у Њемачкој.

"Стагнирање њемачке економије траје од половине прошле године, а то се код нас рефлектује на тај начин да је дошло до гашења фабрика, самим тим до губитка радних мјеста, али и до стагнације раста плата", истиче Чавалић.

Како је појаснио, једино на чему привреда БиХ сада може да ради јесте, како каже Чавалић, да се покуша ријешити питање приступања свјетској трговинској организацији.

"Треба да покушамо да радимо на унапређењу са земљама ЦЕФТА, односно да на бази Берлинског процеса, регионалне сарадње, имамо резервно тржиште као додатну опцију", казао је Чавалић и додао да треба тражити и друга тржишта која имају јаку економију, а посебно са земљама са којима БиХ није сарађивала… "На примјер, Сједињене Америчке Државе, али и друге земље Европе, поред Њемачке, Италије, Словачке", закључио је Чавалић.

Да се економска криза у Њемачкој јако лоше одражава на Европу, јер је економија Њемачке била позната као мотор Европе, сагласан је и економиста Саша Стевановић.

"То се огледа у мањим јавним инвестицијама, недостатку иновација, оријентисаности на екстерну тражњу, догматизацији правила о дугу", казао је Стевановић.

Додао је да прогнозе за њемачку економију нису добре, јер узроци економских проблема нису отклоњени.

"Директна штета која се огледа у смањеном извозу за БиХ је око 150 милиона КМ, али је штета много већа, јер њемачка економија и њена платежна способност утичу на извоз других земаља, а извоз других земаља зависи од увоза из БиХ", казао је Стевановић.

Истиче да, ако се посматра посљедњих 10 до 15 година, мјере и активности у њемачкој привреди требају послужити као искуство на који начин не треба водити економију.

"Можда је вођење економије било рационално, било засновано на економским принципима успјешне њемачке економије, економије рецимо од прије свјетске економске кризе, али су времена од тада нерационална и принципи вођења економије су се промијенили", истиче Стевановић.

Како је рекао, сликовит примјер је да се њемачка економија такмичи с економијом САД, Кине, Индије иако те економије воде политику константних државних дефицита.

С друге стране, каже Стевановић, Њемачка води супротну политику, малог дефицита или малог суфицита, а онда имамо резултат који је на дјелу.

"Конкурентност њемачке економије се смањује, а других повећава. Можда су потези других ирационални, али се против њих не можемо борити, него се морамо прилагодити. Њемачка економија очигледно није", закључио је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана