Рецесија подстиче раст сиве економије

Глас Српске
Рецесија подстиче раст сиве економије

БРИСЕЛ - Док све секторе европске економије потресају озбиљна економска криза и привредна рецесија, једној области, послије дужег времена, иде боље - црном тржишту, јавио је Танјуг.

Како подсјећа бриселски сајт ЕУобсервер, сива економија обухвата неопорезовану трговину робом и услугама, односно плаћање у готовом "на руке", без испостављања рачуна. Ту, међутим, не спадају озбиљнија кривична дјела, као што су трговина дрогом или проституција.

Према резултатима истраживања аустријских стручњака, на које се позива EUobserver, очекује се да у 14 богатих земаља Европске уније сива економија ове године порасте за 0,3 до 0,9 одсто. Највише (0,8 до 0,9 одсто) у Ирској, Шпанији и Британији. На другој страни, најмањи раст сиве економије очекује се у Њемачкој, Aустрији и Белгији.

Бивше комунистичке земље нису ни биле обухваћене анализом економисте Фридриха Шнајдера са Универзитета у Линцу, али се подразумијева да ће у њима пораст сиве економије бити исти или већи.

Тај обрт долази послије периода током којег су активности на црном тржишту скоро престале, али у вријеме када се очекује да економија Уније опадне због кризе за око два одсто.
 У случају озбиљних криминалних активности, ситуација је нешто другачија, указује EUobserver. На примјер, повећање пореза неће имати утицај на трговину дрогом, али је у периоду рецесије могуће да буде повећан број крађа и провала. Такође се може очекивати да опадну приходи од проституције.
Удио

Обим сиве економије се разликује од региона до региона. Док се на сјеверу Европе њен удио процјењује на око десет до 18 одсто бруто домаћег производа (БДП), у медитеранским земљама ЕУ, као што су Португалија или Италија, он је око 20 до 25 процената. У случају Естоније, Летоније, Румуније или Бугарске удио сиве економије се процјењује на 36 до 39 процената БДП, наводи се у студији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана