Рецесија могућа и у Швајцарској

Глас Српске
Рецесија могућа и у Швајцарској

БЕРН, БЕРЛИН - У Швајцарској би идуће године могла наступити рецесија, будући да снажан франак додатно кочи економски замах, упозорио је званичник швајцарског Министарства привреде.

- Техничка рецесија је могућа - рекао је челник одјељења за економску политику у SECO Aимо Брунети, пренијеле су агенције.

SECO је објавио податке о швајцарском БДП-у у трећем тромјесечју који су показали најслабији привредни раст у протекле двије године због снажног франка који погађа извоз те алпске државе.

- Реални БДП у трећем тромјесечју порастао је за само 0,2 одсто у односу на претходно тромјесечје. На годишњем нивоу привреда је порасла за 1,3 одсто - објавило је Министарство привреде.
Међу разлозима успоравања раста наводи се пад извоза. Извоз робе у трећем тромјесечју пао је за 0,9 одсто у односу на друго тромјесечје, а извоз услуга смањен је за 2,7 одсто, показују најновији подаци.

Швајцарска централна банка почетком септембра је фиксирала курс на ниво од 1,2 франка за евро како би сузбила дефлаторне пријетње и помогла извозницима.

Ни криза у еврозони не престаје да расте, а њемачки канцелар Aнгела Меркел рекла је да су чланице еврозоне пред формирањем "фискалне уније" с ригорозним буџетским надгледањем ради савладавања дужничке кризе.

- Не само да говоримо о фискалној унији, ми почињемо и да је стварамо - рекла је Меркелова и додала да не постоји лак начин за рјешавање проблема финансијске кризе у еврозони и да ће за то "бити потребне године".

Британски премијер Дејвид Камерон требало је у петак да се састане у Паризу са француским предсједником Николом Саркозијем, да би размотрили планове реорганизације управљања у еврозони која предвиђа ближу сарадњу унутар блока, потенцијално смањујући утицај Британије.
- Овај приједлог разматраће Европски савјет крајем идуће седмице, али Њемачка и Француска договориће план акције у понедјељак - јавио је Би-Би-Си.
Грчки премијер Лукас Пападемос уочи самита лидера ЕУ 9. децембра рекао је да се еврозона мора ефикасније позабавити својом растућом дужничком кризом.

Премијер Пољске Доналд Туск критиковао је Европску унију због тога што се мјесецима бави полурјешењима, одлажући, како каже, истинска и ефикасна.

ЕЦБ

Европска централна банка инсистира на томе да неће попустити под притисцима и позивима да повећа обим куповине обвезница да би помогла земљама еврозоне. Нови предсједник ЕЦБ-а Марио Драги рекао је да чаробни штапић не постоји и да банка неће дјеловати ван оквира зацртаних у оснивачким уговорима Уније, па је њен тренутни програм куповине обезвријеђених државних обвезница "привремен и ограничен".

Штрајк у Белгији

Десетине хиљада Белгијанаца марширало је у петак улицама Брисела протестујући због мјера штедње за које је влада рекла да су кључне за контролисање белгијских јавних финансија. Белгијанци се суочавају са смањењем бенефиција за незапослене, лимитима у вези са раним пензионисањем и смањеном или замрзнутом потрошњом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана