Рецесија и даље пријети

Глас Српске
Рецесија и даље пријети

ВAШИНГТОН - Aмеричко Удружење хипотекарних банака (МБA) саопштило је да је америчка привреда већ у рецесији која неће завршити до половине наредне године, а судећи према најновијим подацима и прогнозама, рецесију неће избјећи ни Европа.

- Први пут након 16 година, рецесија предстоји и британској привреди у којој се ситуација посљедњих мјесеци погоршава брже него икада у новије доба - упозорио је јуче гувернер Енглеске банке Мервин Кинг.

Међународни монетарни фонд процјењује да ће се идуће године раст привреде еврозоне успорити на само 0,2 одсто, док се у овој години очекује раст од 1,3 одсто. Према процјенама ММФ-а, Ирска и Италија већ су у рецесији. Њемачка, највећа привреда еврозоне, забиљежиће идуће године нулту стопу раста, док се ове године очекује раст БДП-а од 1,8 одсто. Француска би, пак, након овогодишњег раста од 0,8, идуће године могла забиљежити раст БДП-а од само 0,2 одсто, процјењује ММФ.

Централне банке широм свијета и даље настоје побољшати ликвидност на тржишту новца и спасити од пропасти финансијске институције, владе предузимају разне мјере за спречавање рецесије, док банке предају захтјеве за државну помоћ.

Тако је у четвртак амерички Фед најавио да ће на тржиште убризгати чак 540 милијарди долара како би помогао индустрији узајамних фондова.

Јуче је Јапанска банка на тамошње тржиште новца убризгала више од 50 милијарди долара како би подстакла краткорочно кредитирање. То је већ трећа таква интервенција централне јапанске банке од банкрота америчке инвестицијске банке "Лиман брадерс". 

Влада Украјине најавила је да ће купити удио у банкама којима намјерава да помогне, што је дио пакета заштите економије од удара свјетске финансијске кризе.

Њемачка регионална банка БаyернЛБ прва је поднијела захтјев за добијање државне помоћи у оквиру новог владиног пакета спашавања банковног сектора од колапса усљед глобалне финансијске кризе. Баyерисцхе Ландесбанк саопштила  је да од владе тражи 5,4 милијарде евра помоћи, у оквиру 480 милијарди евра вриједног пакета државне помоћи банкарском сектору који се састоји од директних готовинских уплата и гаранција за зајмове. БаyернЛБ, друга по величини њемачка регионална банка, у првом је тромјесечју 2008. забиљежила губитак прије опорезивања од 770 милиона евра.

Спорт

Глобална рецесија одразиће се негативно и на амерички спорт, па велике корпорације, које су до сада финансијски подржавале све спортске акције националних репрезентација као и најуспјешнијих клубова, почеле размишљати о смањивању износа спонзорстава. Прошле су године највећи спонзори спорта у Сјеверној Aмерици редом били "Пепсико", "Кока Кола", "Најк", "Џенерал Моторс", "Тојота" и друге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана